חזרה

10 עובדות על קטרקט

קטרקט – מחלה המתבטאת בעכירות של העדשה התוך עינית. קטרקט הוא אחד המצבים השכיחים ביותר, במיוחד אצל האוכלוסייה המבוגרת, כשהוא לא מטופל הוא נחשב לאחד הגורמים העיקריים לאובדן ראייה. הנה 10 עובדות שאולי לא ידעתם על קטרקט:

ניתוח הקטרקט המודרני הראשון בוצע בשנת 1747

בשנת 1747, רופא עיניים צרפתי, בשם ז'אק דווייל, ביצע ניתוח ראשון מסוגו להסרת קטרקט. בשל החשש מפגיעה בעין, ההליך בוצע רק על מצבים חמורים שגם כך גרמו לאובדן ראיה. אמנם ההליך היה חדשני, אך עזרי הניתוח לא היו מפותחים, והמטופלים היו מרותקים זמן רב למיטתם. עם זאת, ניתוח זה הוא הבסיס לניתוחי הקטרקט המודרניים.

גם בזמנים עתיקים הסירו קטרקט

אמנם הניתוח המודרני הראשון בוצע במאה ה-18, אך למעשה, טיפלו בקטרקט עוד הרבה קודם לכן. התיעוד הראשון של ניתוח קטרקט הוא מהמאה החמישית לפני הספירה, מה שהופך אותו לאחד ההליכים הניתוחיים העתיקים ביותר הידועים לאנושות.
מובן שהטכניקה העתיקה אינה עומדת בסטנדרטים של אותו ניתוח ראשון מהמאה ה-18, קל וחומר בסטנדרטים שלנו, אך גם אז הייתה הצלחה חלקית. הסרת העדשות העכורות בעזרת מכשיר חד הצליחה לעתים לתרום לראייה חלקית של המטופל.

קיימים מספר סוגים של קטרקט

שלושת הסוגים העיקריים הם:

1.קטרקט גרעיני – הקטרקט השכיח ביותר, עכירות של העדשה האופיינית לגיל מבוגר.

2. קטרקט קורטיקלי (היקפי) – גם הוא מופיע בגיל מבוגר, פוגע באזור ההיקף של העדשה. מפריע בעיקר לראיית לילה, כאשר האישון מתרחב.

3. קטרקט בקופסית האחורית – מתפתח בצד האחורי של קופסית העדשה, כנראה כתוצאה מנדידת תאים. זהו סוג שמתפתח במהירות וגורם להפרעה מידית בראייה.

קיימים גורמים נוספים לקטרקט, פרט להזדקנות

אם חשבתם שקטרקט הוא חלק מתהליך ההתבגרות והזקנה של כולנו, אינכם טועים.
שכיחות הקטרקט עולה עם הגיל, כך שבגיל 90-100 – 100% מהאוכלוסייה סובלת מקטרקט. עם זאת, קיימים גורמים נוספים להתפתחות קטרקט:

  • קטרקט עלול להתפתח כתוצאה ממחלות אחרות כמו סוכרת וגלאוקומה.
    כמו כן, נטילה ממושכת של תרופות מסוימות, כמו סטרואידים, עלולה להאיץ את התפתחות הקטרקט.
  • קטרקט יכול להיווצר כתוצאה מחבלה טראומטית בעין.
  • קטרקט עלול להתפתח כתוצאה מחשיפה לקרינה, כמו למשל אצל חולי סרטן שנחשפו להקרנות באזור הראש והצוואר.
  • קיים גם קטרקט מולד אצל תינוקות. מצב זה נחשב למצב חירום ויש לנתחו מידית, כדי לאפשר למערכת הראייה להתפתח ולמנוע עין עצלה ופזילה.

 בתחילת התפתחות הקטרקט הסימנים לא תמיד מורגשים

ייתכן מאוד שגם כשמתפתח אצלכם קטרקט לא תהיו ערים לשינוי.
השינויים הראשונים הם טשטוש בראייה שאינו מגיב להחלפת מספר במשקפיים, סנוור וקושי בראיית לילה. לאחר גיל 40 מומלץ לעבור בדיקת עיניים מדי שנה כדי לאתר או לשלול מחלות עיניים כמו גלאוקומה וקטרקט.

ללא טיפול, קטרקט עלול לגרום לעיוורון

ללא טיפול, הקטרקט יחמיר עם הזמן. הראייה תידרדר עד כדי כך שלא תוכלו לנהוג, או לבצע משימות פשוטות יומיומיות. קטרקט שאינו מטופל יכול להוביל לאובדן ראייה ואפילו לעיוורון.

עדיין לא קיים טיפול בטיפות עיניים לקטרקט

אם נתקלתם בטיפות עיניים המתיימרות לטפל בקטרקט, דעו שטיפול מסוג זה עדיין לא קיים. טיפול תרופתי לקטרקט נמצא בשלבי פיתוח. בשנים האחרונות מתבצעים מחקרים על חומר בשם לנוסטרול (שילוב של כולסטרול עם הורמונים סטרואידים) ועם תרכובות נוספות שנבחנת יעילותם בהחזרה חלקית של עדשות עכורות לקדמותן, אך תרופות אלה עדיין נמצאות בפיתוח. נכון להיום הפתרון היחיד לקטרקט הוא פתרון ניתוחי – הסרת העדשה העכורה והחלפתה בעדשה מלאכותית צלולה.

תזונה ואורח חיים משפיעים על התפתחות קטרקט

תזונה דלה בחומרים נוגדי חמצון, בסלניום ובוויטמינים A, C, ו-E , עשויה להאיץ את התפתחותו של הקטרקט. גם עישון גורם להתפתחות קטרקט – למעשה, עישון של 20 סיגריות ומעלה ביום מכפיל את הסיכון להתפתחות קטרקט.

התפתחות קטרקט אינה הפיכה

ברגע שקטרקט מתפתח, המצב אינו הפיך ויכול רק להחמיר. לכן, כשמופיעים תסמינים רצוי לפנות מידית לרופא עיניים ולבצע את הבדיקות הנדרשות. יחד עם זאת, תהליך אובדן הראייה הפיך לחלוטין – באמצעות ניתוח קטרקט שהוא הליך ניתוחי פשוט, מהיר ובטוח, עם אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד.

אנשים שעברו ניתוח קטרקט יכולים לזכות בראייה טובה יותר מאשר בעבר

ניתוחי קטרקט עברו דרך ארוכה מאז אותו ניתוח פורץ דרך, מהמאה ה-18. קידמה טכנולוגית הביאה להתפתחויות ושיפורים בהליך הניתוחי. גם ניתוחי קטרקט בלייזר הפכו לשכיחים מאוד והם הופכים את הניתוח למדויק יותר.
כיום ניתן להחליף את העדשות העכורות בעדשות מולטיפוקליות, שמאפשרות ראייה טובה לכל טווח, כך שאין צורך במשקפיים לאחר הניתוח. בדרך זו ניתוח הקטרקט מהווה גם ניתוח לתיקון הראייה ולהסרת המשקפיים.