חזרה

גלאוקומה – שאלות נפוצות

מהי גלאוקומה?

גלאוקומה, או ברקית, היא שם כולל לקבוצת מחלות עיניים המאופיינת בניוון הדרגתי ותמותה של תאי העצב האופטי כתוצאה מלחץ תוך עיני גבוה.
גורמים אלו מובילים בשלב מתקדם לצמצום הולך ומתמשך של שדה הראייה ולנזק בלתי הפיך לראייה לכן יש צורך באבחון מוקדם של המחלה.
הנזקים הנגרמים כתוצאה מגלאוקומה אינם ניתנים לשיקום, ולכן היא נקראת גם הגנב השקט של הראייה, אך באמצעות טיפול מתאים ניתן לאזן את הגלאוקומה ולשמר את המצב הקיים.
הגלאוקומה היא אחת מהגורמים העיקריים לעיוורון בעולם המערבי. אחוז החולים באוכלוסייה הכללית עומד על 3%, אך כשמדובר בקבוצות סיכון, האחוז גדול הרבה יותר.

האם גלאוקומה היא מחלה הפיכה?

גלאוקומה בזווית- פתוחה, שהיא השכיחה ביותר, גורמת לפגיעה בלתי- הפיכה של עצב ושדה הראייה. מטרת הטיפול לעצור את המחלה אך לא ניתן להחזיר את המצב לקדמותו, טרום הפגיעה.
בדיקות שגרתיות חיוניות מאוד לאיתור גלאוקומה, מוקדם ככל האפשר, על מנת להתחיל בטיפול, עוד בטרם מתחיל תהליך של איבוד ראייה.

האם ניתן להתעוור מגלאוקומה?

גלאוקומה אינה מחלה מאוד שכיחה ולמזלנו הסיכוי להתעוור ממנה נמוך.
בשנים האחרונות אבחון גלאוקומה מוקדם, שיפור והתפתחות בטיפול בגלאוקומה מאפשרים לעצור את ליקוי הראייה כתוצאה מגלאוקומה.

מי נמצא בסיכון לחלות בגלאוקומה?

אנשים מעל גיל 60, סכרתיים או מי שיש לו קרוב משפחה עם גלאוקומה, הם בסיכון גבוה יותר מאחרים לחלות בגלאוקומה.
על כל אדם להיבדק פעם בשנה מעל גיל 40 אך אנשים הנמצאים בקבוצת סיכון צריכים להקפיד להיבדק לעתים תכופות יותר.

מהו קצב התדרדרות המחלה?

גלאוקומה היא מחלה כרונית שברוב המקרים מתקדמת בצורה מאוד איטית. ההפרעות הראשוניות בראייה מורגשות רק לאחר כעשר שנים מזמן תחילת המחלה. ברוב המקרים אם גלאוקומה מאובחנת מוקדם ומטופלת היטב היא מפסיקה להתקדם והראייה מתייצבת.
אם המחלה אינה מאובחנת ומטופלת כנדרש, גלאוקומה יכולה לגרום לעיוורון טוטאלי.

האם גלאוקומה וקטרקט יכולות להופיע בו-זמנית?

גלאוקומה וקטרקט הינן מחלות שונות והן יכולות להופיע בו-זמנית אצל אותו אדם, כיוון שהן מחלות של האוכלוסייה הבוגרת.
טיפול בקטרקט הינו ניתוחי בלבד. במקרים רבים ניתן לנתח קטרקט וגלאוקומה בוזמנית כדי לשפר את הראייה ולאזן את הלחצים בניתוח אחד זעיר פולשני, כמו למשל ניתוח טרבקטום.

מהם הסימנים המוקדמים ותסמיני הגלאוקומה?

בד"כ אין סימנים להתפתחותה של גלאוקומה עד שיש בעיות בראייה.
לכן חשוב מאוד לבצע בדיקות עיניים על בסיס קבוע. כך רופא העיניים יוכל לאתר ולטפל בלחץ תוך עיני גבוה, עוד בטרם יפגע העצב האופטי ותיפגע הראייה.

מהם הסוגים השונים של מחלת הגלאוקומה?
הסוג הנפוץ ביותר הוא גלאוקומה ראשונית עם זווית פתוחה (primary open-angle glaucoma)
סוגים אחרים: גלאוקומה עם לחץ תוך עיני נורמלי, גלאוקומה של זווית צרה, גלאוקומה מולדת, פיגמנטית ומשנית..
מה ההבדל בין גלאוקומה ליתר לחץ תוך עיני?

יתר לחץ תוך עיני הוא לחץ תוך עיני גבוה יותר מהרגיל, הוא לא בהכרח גורם נזק לעצב האופטי, אך עם זאת, הוא גורם הסיכון הנפוץ ביותר לגלאוקומה ויש להשגיח עליו באמצעות ניטור ומעקב.

האם ניתן לתקן גלאוקומה באמצעות שימוש במשקפים?

גלאוקומה הינה מחלה של עצב הראייה. לא ניתן לתקן אותה על ידי שימוש במשקפיים.
מטרת המשקפיים לשפר את ההשתקפות של התמונה על הרשתית. המשקפיים מתקנים רפרקציה ולא מחלות של עצב הראייה. כדאי לציין שלפציינטים עם קוצר-ראייה השכיחות של גלאוקומה גבוהה יותר.

האם יש דרך למנוע גלאוקומה?

בעוד שלא ברור אם ניתן למנוע גלאוקומה, יתכן וניתן לצמצם את הסיכון לגלאוקומה באמצעות שמירה על אורח חיים בריא.
חוקרים רבים בוחנים מרכיבי מזון שונים כמפחיתי סיכון לגלאוקומה. אך עדין לא נמצאה הוכחה החלטית שתתמוך בכך, שמרכיבי או תוספי מזון עשויים למנוע גלאוקומה.
ההמלצות העיקריות בתחום זה הן להימנע מעישון ומאלכוהול, לאכול בריא, לשמור על משקל גוף תקין, לבצע פעילות גופנית ולערוך מעקב וניטור על בסיס קבוע אצל רופא העיניים.

האם קיימים תזונה ותוספי מזון למניעת גלאוקומה?

לא הוכחה תועלת של תזונה או ויטמינים מסויימים למניעה או האטה של מחלת הגלאוקומה.
תוספי תזונה מסויימים הוכחו כיעילים למניעת מחלות הרשתית כגון הזדקנות מקולרית הקשורה לגיל.
ניתן להשתמש בתוספי מזון אלה כדי לשפר את הבריאות הכללית ולהגן על הרשתית מההשפעות המזיקות של האור.

האם אלכוהול, קפה ועישון מזיקים לגלאוקומה?

ידוע כי עישון וקפאין מעלים באופן זמני את הלחץ התוך-עיני. צריכה מוגזמת של קפה אינה מומלצת לחולי גלאוקמה אך אין הכרח להימנע לחלוטין.
סוגי אלכוהול שונים, כגון, ויסקי ידועים כמורידים את הלחץ התוך-עיני אך לאלכוהול יש נטייה להורדת לחץ הדם ומכאן להורדת אספקת הדם לעצב הראייה – דבר שאינו מומלץ לחולי גלאוקומה.

האם אנשים בסביבתי יכולים לשים לב שיש לי גלאוקומה?
במבוגר גלאוקומה כרונית אינה גורמת לשינויים בצורה או בגודל של העין. העיניים נעות באופן רגיל ואין פזילה כתוצאה מגלאוקומה. עם זאת, העין יכולה להיות אדומה בסוגי גלאוקומה שונים, או, משימוש בטיפות לטיפול בגלאוקומה.
בגלאוקומה מתקדמת הליקוי בראייה יכול להפריע לתפקוד היומיומי והסביבה יכולה לשים לב לצמצום שדה הראייה של החולה המתבטא בנהיגה, בירידה במדרגות ובזיהוי אנשים מרחוק.
האם מורגש שינוי בראייה ובראיית הצבעים?

גלאוקומה משפיעה בעיקר על שדה הראייה שגורם לראייה מצומצמת בצדדים ולא ממול. הראייה המרכזית שמורה לאורך זמן, למרות פגיעה מתקדמת בגלאוקומה, חדות הראייה יכולה להיות שמורה. עם זאת, אסור להזניח את ההתדרדרות של הגלאוקומה בגלל שהראייה המרכזית שמורה, כיוון שראייה צדדית אחראית על התמצאות במרחב.
ראיית צבעים יכולה להיות שמורה בגלאוקומה. פגיעה בראיית צבעים מביעה לעיתים קרובות קטרקט שיכול להתפתח במקביל לגלאוקומה לאחר גיל 60..

האם צפייה בטלוויזיה או עבודה מול מסך מחשב יכולה להחמיר את מחלת הגלאוקומה?

צפייה בטלוויזיה או עבודה מול מסך מחשב אינם גורמים לגלאוקומה, למרות זאת אדם הסובל מליקוי ראייה יכול לחוש קושי בהתרכזות מול מסך מחשב לאורך שעות רבות או בקריאת כתוביות קטנות. במקרים כאלה מומלץ לחלק את העבודה מול המסך ולהגביל את הצפייה בטלוויזיה כדי לאפשר מנוחה לעיניים.
בנוסף, ידוע שמול מחשב או טלוויזיה תדירות מצמוץ העיניים נעשית נדירה יותר, דבר המחמיר את הסימנים של עין יבשה, כגון, צריבה וגירוד עיניים שיכול להיגרם מטיפול תרופתי בגלאוקומה. למרות זאת, אם אדם מרגיש נוח ולא חש בבעיה – אין הכרח להגביל את הפעילות מול מכשירים אלה..

האם ניתן לבצע פעילות ספורטיבית, צלילה וטיפוס הרים כשחולים בגלאוקומה?

פעילות ספורטיבית אפשרית ומומלצת לחולי גלאוקומה כיוון שהיא ידועה בהפחתת הלחץ התוך-עיני. אין פעילות ספורטיבית אסורה. עם זאת, מומלץ להימנע מפעילות ספורטיבית בחודש שלאחר הניתוח ובמיוחד שחייה במי-ים או בריכה. צלילה גורמת לשינויים גדולים בלחץ בתוך הגוף. שינויים אלה משפיעים על הלחץ-התוך עיני לכן יש לבצע איזון לחצים קפדני ומדוקדק.
טיפוס הרים אינו מהווה קונטרה אינדיקציה (התוויית נגד) במקרים של גלאוקומה.
ניתן לנהוג בזהירות במקומות גבוהים במיוחד.

האם ניתן לנהוג עם גלאוקומה?

ברוב המקרים כשמחלת הגלאוקומה מאובחנת ומטופלת בזמן וכרצוי ניתן לנהוג.
במקרים מתקדמים של גלאוקומה, עם צמצום של שדה ראייה מתקדם, הנהיגה הופכת לקשה ומסוכנת. במקרים של קושי בראייה מרכזית (קריאה של שלטים, צמצום ראייה בצדדים, קושיי בירידת מדרגות או בכיוון) מומלץ להתייעץ עם רופא עיניים לגבי יכולת לנהוג. יש לזכור שלאחר בדיקת עיניים עם הרחבת אישונים אסור לנהוג במשך מספר שעות.

מהם הטיפולים הלא ניתוחיים החדשניים ביותר לגלאוקומה?
בשנים האחרונות התפתח תחום הטיפול בגלאוקומה וכיום ישנם טיפולי לייזר SLT שיכולים להחליף את הטיפול התרופתי או להשלים אותו.
מהם הטיפולים הניתוחיים החדשניים ביותר בגלאוקומה?

קיימים כיום ניתוחים זעיר פולשניים – MIGS, כמו למשל ניתוח משולב של קטרקט וגלאוקומה, דרך חתך ניתוח הקטרקט. ניתוחים חדשניים אלה הם הליכים קצרים ללא אשפוז לילה וההחלמה מהם מהירה יחסית.
בעזרת ניתוח כזה ניתן גם לטפל בגלאוקומה ובקטרקט בו זמנית.

מהו ניתוח גלאוקומה?

כשתרופות וטיפולי לייזר אינם מורידים את הלחץ באופן מספק הרופא יכול להמליץ על טיפול ניתוחי בגלאוקומה.
ניתוח גלאוקומה קלאסי נקרא ניתוח פילטר או ניתוח טרבקולקטומי . מטרת הניתוח ליצור תעלה חדשה לניקוז הנוזל המיימי התוך-עיני.
הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית, דרך מיקרוסקופ.
משך הניתוח: כחצי שעה.
מהלך הניתוח: פתיחת הלחמית ויצירת דיסקציה סקלרלית, פתיחה של מאה מיקרון בזווית העין המאפשרת את הניקוז של הנוזל מתחת לכר-סינון.
הסקלרה נסגרת על ידי תפרים שניתן לפתוח לאחר הניתוח כדי להשיג את הניקוז האופטימלי.
הניתוח מתבצע באשפוז-יום ברוב המקרים. למחרת הניתוח הרופא יבדוק את הלחץ התוך-עיני ובדיקות חוזרות יבוצעו כל שבוע בחודש הראשון שלאחר הניתוח.
והיה ויש צורך התפרים יפתחו ויינתנו זריקות של חומרים המונעים הצטלקות.

מהם אחוזי הצלחה של טרבקולקטומי?

רוב המחקרים מתעדים אחוזי הצלחה של 70%-90% בשנה הראשונה. במהלך הזמן תהליכי הצטלקות פיסיולוגים יכולים לסגור את תעלת הניקוז. תהליכי הצטלקות אלה דומים לתהליך הסוגר פצע מחבלה. ניתן להאט אותם על ידי הזרקת חומרים המגדילים הצטלקות כגון: MMC וFU5. אם יש צורך, ניתן לחזור על ניתוח פילטר באותה עין.

מהו זמן החלמה מטרבקולקטומי?

במשך שבועות ספורים מומלץ להימנע מחדירת מים לעין. רוב הפעילות הפיסית יכולה להתבצע כרגיל. מומלץ להמעיט בפעילות ספורטיבית אינטנסיבית ובסחיבת משקל מוגזם. כאמור, כל מקרה לגופו ויש להתייעץ עם הרופא. להבדיל מניתוח קטרקט שההחלמה ממנו מהירה יותר, לאחר ניתוח גלאוקומה תיתכן אדמומיות, אי-נוחות ואף ירידה קלה בראייה.

האם ניתן לבצע ניתוח לייזר לתיקון ראייה (lasik) אם יש לי גלאוקומה?

מטופלי הגלאוקומה אינם נחשבים למועמדים מתאימים לניתוח לייזר לתיקון ראייה מכיוון שבמהלך תיקון באמצעות לייזר, מתבצעת שאיבה מקרנית העין , שמעלה את הלחץ התוך עיני באופן משמעותי. עם זאת, יש הליכים אחרים לתיקון ראייה באמצעות לייזר, המתאים למטופלי גלאוקומה.

אם פיספסתי ולא נטלתי את טיפות העיניים בזמן, מה עלי לעשות?

נטילת טיפות העיניים בעקביות (ע"פ הוראות הרופא), מפחיתה את תנודתיות הלחץ התוך עיני. דילוג על מנת טיפות, יכול להפר את האיזון ולגרום נזק. לכן, אם שכחתם ליטול טיפות, יש ליטול אותן ברגע שנזכרתם.

כשהעיניים שלי יבשות, האם מותר לי ליטול עוד טיפות עיניים לגלאוקומה?
לא! במקרים רבים הטיפות עצמן גורמות לעין יבשה והגדלת המינון, תחריף את היובש בעיניים ותשנה את מרווח הזמן בין מועדי נטילת הטיפות.
כשלחץ הדם שלי עולה, מה קורה ללחץ התוך עיני?
כשלחץ הדם עולה, עולה גם הלחץ התוך עיני. כשזה קורה, לעין יש מנגנון, שמאזן אותו. עם זאת, כשלחץ הדם עולה ונשאר גבוה לזמן ארוך יחסית, הוא עלול להחליש את זרימת הדם בעין ובכך להזיק לגלאוקומה.
מהו הלחץ התוך-עיני האידאלי עבורי?

לכל אדם, יש לחץ ייחודי אופטימלי שונה. בעוד שלאחד יכול להיות לחץ תוך עיני גבוה מהממוצע ועדיין אין צורך בתרופות, לאחר, הלחץ התוך עיני ממוצע והוא סובל מגלאוקומה. על כן, בבואכם לרופא העיניים, עליכם לשאול אותו מהו הלחץ התוך-עיני האידלי עבורכם- התשובה תלויה מאוד בהסטוריה הרפואית הייחודית של כל אחד, וכמובן, בבדיקות העיניים.

האם ניתן ליטול טיפות עיניים פעם ביומיים, כדי לחסוך בהן?
מינון הטיפות מבוסס על מחקרים מדעיים ספציפיים מאוד ולכן, יש להיות עקביים ולציית להוראות הרופא המטפל. אחרת, נטילה פעם ביומיים, עלולה לגרום לנזק במקום תועלת.