גם טיפות עיניים ללא מרשם עשויות לגרום לבעיות, כשמזליפים אותן בצורה שגויה.
טיפות עיניים הן בין התרופות הנפוצות ביותר, שנמצאות בארון התרופות ומשמשות לטיפול בעין יבשה, אלרגיה בעיניים, זיהומים או גלאוקומה. הן נחשבות לתרופה קלה לשימוש ולא מזיקה, אך מסתבר שאנשים רבים משתמשים בהן בצורה שגויה, ואפילו תרופות ללא מרשם עשויות להזיק אם לא מקפידים על הוראות השימוש בהן.
הנה 9 כללים שיעזרו לכם בהזלפת טיפות עיניים בדרך אופטימלית ולהימנע מטעויות נפוצות שעלולות לגרום לבזבוז, נזק לעין ולפגיעה ביעילות הטיפול התרופתי.
1. קחו את הזמן
אחת הטעויות הנפוצות ביותר היא הזלפה מהירה מדי של הטיפות. לעין יש יכולת לספוג טיפה אחת בכל פעם. כשמזליפים את הטיפול מהר מדי, הן זולגות מתוך העין על הפנים ולא מגיעות ליעדן. אם ההנחיה היא להזליף ארבע טיפות כל שש שעות, הכוונה היא לא להזליף את ארבע הטיפות בבת אחת – יש לבצע את ההזלפה במתינות כדי למנוע הזלפת טיפות מיותרות ולדאוג לכך שהעין תקבל את המינון המתאים.
2. אל תערבבו בין טיפות עיניים שונות
אם קיבלתם מרשם לשני סוגים של טיפות עיניים, יש לרווח בין הזלפת סוג אחד לשני. רצוי לשמור על חלון זמן של מספר דקות בין שני סוגי הטיפות. אם יש טיפות סמיכות יותר, כדאי שהן תהיינה השניות בתור, כי משך זמן הספיגה שלהן ארוך יותר. סוגי טיפות שונים עלולים ליצור אינטראקציה שלילית ביניהם ולגרום לעיניים בוערות ודומעות,
מה שמפחית את יעילות הטיפול.
3. הקפידו על מינונים נכונים
טיפות עיניים הן תרופה לכל דבר ועניין, וכמו כל תרופה – חשוב ליטול אותן לפי ההוראות. מינון חסר או שימוש יתר בטיפות עלולים להשפיע על איכות הטיפול. כאשר נוטלים כמה תרופות ביום, חשוב ליצור שגרת טיפול יומית.
למי שמתקשה לזכור אם הזליף את הטיפות, מומלץ להשתמש בעזרי זיכרון:
לנהל יומן תרופות ולסמן בו כל פעם שהוא נוטל תרופה, או להעביר את בקבוקון הטיפות ממקום למקום לאחר השימוש. כשמדובר במצב שעלול להחמיר, כמו גלאוקומה, מומלץ למי שאינו זוכר אם הזליף את הטיפות, להזליף שוב, כדי לשמור על איזון הלחץ התוך עיני. אך לא מומלץ לעשות זאת באופן שגרתי.
4. אל תדלגו על הזלפת טיפות עיניים
גם אם אתם יוצאים מהשגרה, קחו אתכם את הטיפות כדי שתוכלו לשמור על הרצף הטיפולי.
הקפידו על הזלפת הטיפות גם ביום בו אתם מגיעים לבדיקת עיניים, אלא אם כן קיבלתם הוראה אחרת מהרופא.
5. שימו לב לתאריך התפוגה של הטיפות
בעת רכישת התרופה בדקו את תאריך התפוגה כדי לוודא שהוא לא יפוג במהלך הטיפול.
אם תוקף טיפות העיניים פג, בדקו עם רופא העיניים אם בטוח להמשיך להשתמש בהם או יש צורך במרשם חדש. אם נשאר בקבוקון טיפות לאחר הפסקת הטיפול, בדקו בהוראות השימוש עד כמה התרופה עמידה לאחר פתיחה. אם היא אינה עמידה – השליכו את התרופה לפח מחזור תרופות. אם ניתן להמשיך להשתמש בה לאורך זמן – שמרו אותה למקרה הצורך, אך בדקו שוב את התוקף לפני שימוש חוזר, והתייעצו עם הרופא לגבי התאמת התרופה למצב הרפואי החדש.
6. אל תאבחנו את עצמכם
אל תחליטו בעצמכם על טיפול, גם עם מדובר בעיניים אדומות.
כל שינוי במצב העיניים, שאינו משתפר מעצמו תוך 24 עד 48 שעות, דורש בירור רפואי.
אם יש תסמינים חמורים יותר כמו טשטוש פתאומי בראייה, או אובדן ראייה חלקי, פנו לרופא מיידית.
7. שימו לב איזו תרופה אתם נוטלים.
בדקו תמיד את המיכל שבידכם לפני הזלפת טיפות עיניים. אם יש לכם צורך במשקפי קריאה, הרכיבו אותם וקראו את שם התרופה. טעות נפוצה ומזיקה במיוחד היא להחליף בין טיפות עיניים לטיפות אוזניים.
8. הזליפו את הטיפות בדרך נכונה
אם הזלפתם טיפה ואתם רואים טיפה דומה על הלחי, נראה שהטיפה זלגה מחוץ לעין ויש להזליף טיפה נוספת. מומלץ לכוון את הטיפה לזווית החיצונית של העין ולא לזווית הקרובה לאף. הניחו אצבע נקייה בעדינות במקום המפגש בין העין לאף כדי למנוע מהטיפות להתנקז לאף במהירות. עדשות מגע עלולות להפריע לספיגה, מומלץ להסיר אותן לפני שמזליפים טיפות. כשהטיפות נמצאות בעין אל תמצמצו יתר על המידה או מהר. אנשים טועים לחשוב שהמצמוץ מאפשר ספיגה טובה יותר של הטיפות, אך ההפך הוא הנכון. מומלץ לעצום את העיניים לדקה לאחר ההזלפה.
9. שמרו על היגיינה
שטפו ידיים היטב לפני הזלפת הטיפות. לאחר פתיחת הבקבוק, הניחו את הפקק במקום נקי, כדי שלא יזהם את התרופה, ולאחר השימוש – סגרו את הבקבוק היטב. בזמן ההזלפה הקפידו שפיית הבקבוק לא תבוא במגע עם אצבעותיכם, עם העין ואפילו עם הריסים. אם יש לכם צורך לנגב את אזור העין לאחר ההזלפה, עשו זאת במטפחת נייר נקייה. שמירה על כללים אלה תמנע סיבוכים אפשריים ותתרום ליעילות הטיפול.
סרטון הוראות להזלפת טיפות עיניים