חזרה

בריאות העין

בדיקות עיניים מומלצות לשמירה על בריאות העין

זוהי סקירה קצרה של בדיקות עיניים שגרתיות ובדיקות שנועדו לאבחון מחלות עיניים נפוצות.

בדיקת חדות ראייה

בדיקה זו בוחנת את איכות הראייה לטווח הקרוב ולטווח הרחוק, באמצעות לוח סנלן – לוח אותיות, מספרים או תמונות (לילדים שעדיין לא קוראים) בגודל גופן הולך וקטן. הלוח ניצב רחוק מהנבדק.

הבדיקה מתבצעת שלוש פעמים: כשעין ימין מכוסה, כשעין שמאל מכוסה וכששתי העיניים גלויות.
הקריאה נעשית מלמעלה (גופן גדול) ועד למטה (גופן קטן) וככל שהנבדק מסוגל לקרוא אותיות קטנות יותר כך הראייה שלו חדה יותר.

בדיקת תשבורת

בדיקה שבאמצעותה האופטומטריסט או רופא העיניים קובע את התיקון הנדרש באמצעות משקפיים (מספר למשקפיים).

הנבדק מסתכל על לוח סנלן דרך מכשיר בשם פורופטר, המכיל עדשות מרובות בעלות מקדמי שבירה שונים. חדות הראייה נבדקת דרך העדשות השונות ומאפשרת לבודק להתאים מרשם מדויק למשקפיים.

באמצעות בדיקה זו מאבחנים את:

  • מידת קוצר הראייה– מצב שבו קרני האור נשברות לפני הרשתית ופוגעות ביכולת לראות בחדות עצמים רחוקים. קוצר הראייה נמדד ביחידת מידה הנקראת דיופטר.
  • מידת רוחק הראייה או זוקן הראייה, הפוגעים ביכולת לראות בחדות עצמים קרובים. גם רוחק או זוקן הראייה נמדדים בדיופטרים.
  • מידת האסטיגמטיזם – מבנה מעוות של הקרנית שמתבטא בהפרש ברדיוסים של קימור הקרנית או העדשה, גורם לכך שהאור לא מתמקד בנקודה אחת על הרשתית ויוצר תמונה מעוותת. בבדיקה נמדדת עוצמת הצילינדר וכיוון הציר.

בדיקה באמצעות אופטלמוסקופ

בבדיקת העיניים באמצעות מכשיר האופטלמוסקופ, מוכוונת קרן אור ישירות לתוך העין המכשיר מצלם את תגובת העין ונוצרת תמונה שלפיה, הרופא יכול לבחון את המצב. יתכן ובמהלך הבדיקה, הרופא יהיה סבור שיש סיבה לבחון את פנים העין יותר לעומק. במקרה כזה, יעשה שימוש בטיפות להרחבת האישונים.
המכשיר משמש לבדיקת בריאות רשתית וזגוגית העין וניתן לאבחן באמצעותה נוכחות של  קטרקט, גלאוקומה, הפרדות רשתית, ניוון מקולרי, חבלות בקרנית ועין יבשה.

על חולי סוכרת לעבור בדיקה זו, באישונים מורחבים, לעתים תכופות, לצורך אבחון מוקדם של נזק לרשתית.

הרחבת אישונים

לקראת בדיקת העיניים יזליף הרופא למטופל טיפות המרחיבות את האישונים, המאפשרות לו לבדוק ביסודיות
את קרקעית העין.

בדיקת שדה הראייה

בדיקה זאת בוחנת את רוחב שדה הראייה במסגרת גבולות העין, כששדה ראייה אופקי תקין הוא בן 180 מעלות ושדה ראייה אנכי תקין הוא בן 100 מעלות. הנבדק מכוון את ראייתו קדימה ומולו מופיעות נקודות על מסך, עליו לציין מתי הוא רואה נקודה וכך נמדד היקף שדה הראייה שלו. בדיקה זו נדרשת במקרים של חשד לגלאוקומה וגם אחרי שבץ, כשיש חשש לפגיעה בראייה.

בדיקה טונומטריה

ישנם מספר דרכים למדוד לחץ תוך עיני:

  1. בדיקה לאבחון גלאוקומה באמצעות מכשיר מודד לחץ ללא מגע – בדיקה זאת מאבחנת אם יש גלאוקומה. הרופא משתמש במכשיר מודד הלחץ, שפולט מעט אוויר לכיוון העין ובודק, באופן עקיף, את הלחץ התוך עיני, לפי מידת התנגדות העין לאוויר. בבדיקה זאת אין צורך באילחוש.

2.בדיקת המשך היא בדיקה העוקבת אחרי הלחץ התוך עיני במקרה שאובחנה גלאוקומה. מדובר, באחת הבדיקות המדויקות בתחום זה, שבוחנת את  הלחץ התוך עיני, באמצעות השטחת הקרנית [Applantion Tonometry]: הרופא מאלחש את העין באמצעות טיפות עיניים ולאחר מכן, לוחץ בקלילות על העין עם מכשיר המודד לחץ.

בדיקות דימות

1.מיפוי קרנית – בדיקה הממפה את קימור הקרנית במקרים של אסטיגמטיזם או קרטוקונוס [עיוות במבנה הקרנית]. בדיקה זו ניתנות לפני התאמת עדשות מגע או לפני ניתוח השתלת קרנית. תוצאת הבדיקה היא מפה תלת ממדית של הקרנית המאפשרת לאתר את העיוותים הזקוקים לתיקון.

  1. FA – צילום פלורסצין בדיקה המתבצעת באמצעות צילום העין לאחר הזרקת חומר זרחני הנקרא פלורסצין. החומר משמש לצביעה ומאפשר מעקב אחרי הרשתית ואחרי פעילות כלי הדם המזינים אותה. באמצעותו ניתן לאבחן מחלות כלי דם של חולי סכרת כמו רטינופתיה סוכרתית, היפרדות רשתית וניוון מקולרי הפוגע בתאי הראייה ברשתית.

אולטרה-סאונד של העין – בדיקה לא פולשנית המאפשרת אבחון מעמיק של פנים העין ושל ארובת העין. הרקמות הרכות שבעין ניתנות להדמייה איכותית באמצעות גלי הקול.
הבדיקה משמשת לאבחון מחלות עיניים מסוגים שונים, התפתחות גידולים בעין ומחלות בשרירי העיניים.  הבדיקה מתאימה גם במקרים בהם אי אפשר לבחון ויזואלית את קרקעית העין בדרך אחרת.

OCT – הדמיה של פנים העין באמצעות גלי אור – כמו שימוש במצלמה. גם בדיקה זו, כמו בדיקת האולטרה-סאונד, אינה פולשנית  ואינה מכאיבה. ההבדל הוא שבאולטרה-סאונד משתמשים בגלי הקול לצורך הדמיה וב-OCT משתמשים בגלי האור.

בדיקה זו משמשת לאבחון מחלות רשתית ולמעקב השוואתי אחרי גלאוקומה.