חזרה

טיפול בלחץ תוך עיני גבוה

לחץ תוך עיני גבוה מהווה גורם סיכון עיקרי להתפתחות גלאוקומה. הלחץ נמדד במילימטר כספית, כשלחץ תוך עיני הגבוה מ-22 יחידות מ"מ כספית נחשב לגבוה.
מטרת הטיפול בלחץ תוך עיני גבוה היא להנמיך את תוצאות המדידה ולמנוע התפתחות גלאוקומה ואובדן ראייה.

כל מי שאובחן עם לחץ תוך עיני גבוה נמצא במעקב קבוע אחר מדדי הלחץ, אך לא כל אחד מקבל טיפול.
למעשה, הטיפול הרפואי מוצע למי שנמצאים בסיכון גבוה להתפתחות גלאוקומה או אנשים שנראה אצלם נזק לעצב הראייה.

ההחלטה אם לתת טיפול, לשלוח למעקב או לשלב בין שניהם נתונה להחלטת הרופא.
לרוב הטיפול ניתן לאנשים עם לחץ גבוה עקבי גבוה מ-28 מ"מ כספית, לאנשים בעלי קרנית דקה או לאנשים בגיל מבוגר מאוד.

אמנם הלחץ התוך עיני לא מתאפיין בדרך כלל בתסמינים (וזו הסיבה שהמעקב אחריו הוא בעל חשיבות קריטית), אך במקרה שמטופל מדווח על תסמינים כמו ראייה מטושטשת, ראיית הילות וכאב, במקביל לעליה מתמדת של הלחץ התוך עיני – סביר שהרופא יתחיל במתן טיפול תרופתי גם אם לא מתקיימים אצל המטופל תנאים אחרים.

למטופלים שקיבלו טיפול תרופתי או הומלץ להם מעקב תכוף, חשוב למלא אחרי הוראות הרופא.
אם לא נוטלים את התרופות לפי ההוראות, הלחץ התוך עיני עלול להתגבר ולגרום לנזק קבוע לראייה.

 סוגי טיפול בלחץ תוך עיני גבוה:

רוב הטיפול התרופתי בלחץ תוך עיני גבוה מתבסס על טיפות עיניים, ולעיתים יש צורך בשילוב של יותר מתרופה אחת. לעתים מבקש הרופא מהמטופל, כשלב ראשון בטיפול, להזליף טיפות עיניים לעין אחת כדי לבדוק את יעילותן ביחס לעין הלא מטופלת. אם היעילות הוכחה השימוש יורחב לעין השנייה.

לאחר מתן התרופה הרופא יקבע את מועד ביקורי המעקב בהתאם לסוג התרופה.
לרוב, הביקור הבא יהיה אחרי 3-4 שבועות, כדי לבדוק את יעילות התרופה. אם התרופה יעילה הביקור הבא ייערך בין חודשיים ל-4 חודשים לאחר מכן.
אך ישנן תרופות שלוקח להן זמן רב יותר להגיע למלוא השפעתן ואז יידחה ביקור המעקב הראשון ל-6-8 שבועות לאחר מתן התרופה. בבדיקות המעקב עוקב הרופא לא רק אחרי רמת הלחץ, אלא גם אחרי תגובות אלרגיות, תופעות לוואי ותסמינים נוספים. אם רמת הלחץ לא ירדה או שתופעות הלוואי בלתי נסבלות, ינסה הרופא להתאים תרופה אחרת.

הטיפול התרופתי האידיאלי נמדד בשלושה משתנים: יעילות בהורדת הלחץ התוך עיני, מיעוט תופעות לוואי ונטילה של פעם ביום ולא יותר; אולם לא כל תרופה מתאימה לכל מטופל. בבואו של רופא העיניים לבחור תרופה, הוא מתחשב בצרכיו הספציפיים של המטופל ושוקל את סדר העדיפויות הרצוי.

ניתוחים וטיפולי לייזר

כמעט לא נעשה שימוש בניתוחים פולשניים לטיפול בלחץ תוך עיני גבוה ללא גלאוקומה, מכיוון שהנזק עולה על התועלת. יחד עם זאת קיימים טיפולי לייזר אפקטיביים שיכולים להתאים למי שרגיש לטיפול תרופתי או למי שטיפול תרופתי לא מועיל לו.

מניעה

לא קיימת שיטת מניעה ללחץ תוך עיני מוגבר. אולם, באמצעות בדיקות מעקב אצל רופא העיניים וקבלת טיפול בהתאם להתפתחויות ניתן יהיה במקרים מסוימים למנוע את התפתחות הלחץ לגלאוקומה, ובמקרים אחרים – למנוע נזק בלתי הפיך של הגלאוקומה ולמצוא דרך לאזן אותה.

לסיכום,

אם אובחנתם עם לחץ תוך עיני גבוה אתם יכולים להמשיך בחייכם כרגיל.
אם תקפידו על ביקורי מעקב סדירים, ובמקרה הצורך – טיפול תרופתי מתאים, רובכם לא תפתחו גלאוקומה ותשמרו על ראייה איכותית במשך כל ימיכם.
יחד עם זאת – ללא פיקוח ומעקב, עלולים להיווצר שינויים בעצב האופטי שעשויים להוביל לגלאוקומה ולאובדן ראייה.