חזרה

ניתוח קטרקט – סיכויי הצלחה וסיבוכים אפשריים

ניתוח קטרקט – סיכויי הצלחה וסיבוכים אפשריים

קטרקט הוא עכירות בעדשה התוך עינית הגורמת לערפול הראייה ולפיזור קרני האור המגיעות לעדשה. בניתוחי קטרקט מחליפים את העדשה העכורה בעדשה מלאכותית צלולה הנקראת IOL, וכך משפרים את איכות הראייה.

ניתוח הקטרקט הוא הליך בטוח. יותר מ-95% מהאנשים חווים שיפור בחדות הראייה בזכות הניתוח. רוב הניתוחים מתבצעים תחת הרדמה מקומית, בטיפות או בזריקה
הניתוח מתחיל ביצירת חתך קטן בחלק הקדמי של העין, לאחר מכן יוצרים פתח עגול במרכז החלק הקדמי של קופסית העדשה, בתהליך הנקרא קפסולרקסיס.

כדי לרסק את העדשה העכורה ולהסיר אותה מהעין, משתמש המנתח בגלי אולטרהסאונד. הוא מסיר בקפידה את כל חלקי העדשה ולאחר מכן משתיל עדשה מלאכותית וממרכז אותה בקפידה. ברוב המקרים אין צורך בתפרים, כי החתכים מתאחים מעצמם.

ניתוח קטרקט בלייזר Femtosecond

ניתוח קטרקט בלייזר הוא אפשרות חדשנית לעומת הניתוח המסורתי.
כאמור, חלק מרכזי בניתוח הקטרקט הוא הקפסולרקסיס – יצירת פתח עגול בחלקה הקדמי של קופסית העדשה. על הפתח להיות עגול וממורכז.
שימוש בלייזר Femtosecond מאפשר ליצור פתח עגול בגודל אופטימלי הממוקם בדיוק במרכז.
הלייזר מסייע גם בשלב הבא – ריסוק העדשה העכורה והסרתה.
חיתוך העדשה מתבצע בעזרת הלייזר ורק לאחר מכן משלימים את המלאכה בעזרת אולטרהסאונד.
השימוש בלייזר מקצר את התהליך ולא גורם נזק למבנה העין.
לאחר מכן מתבצע השלב האחרון, השתלת העדשה המלאכותית, כמו בניתוח המסורתי.

סיבוכים אפשריים בניתוח קטרקט

מטרת ניתוח הקטרקט היא לשפר את איכות הראייה ויותר מ-95% מהמטופלים עוברים את ההליך ללא סיבוכים, אך כמו כל ניתוח גם ניתוח הקטרקט כרוך בסיכון מסוים.
חלק מהסיבוכים שעלולים לקרות במהלך או הניתוח הם דימום תוך עיני, נזק לרקמות אחרות בעין כולל קופסית העדשה, הסרה חלקית של הקטרקט או נפילת חלק מהקטרקט לחלקה האחורי של העין.

סיבוכים אפשריים לאחר הניתוח הם דלקת חמורה, הצטברות נוזלים ברשתית (השכבה הרגישה לאור בחלקה האחורי של העין) או היפרדות רשתית. חלק מהסיבוכים יכולים לקרות גם כאשר הניתוח עובר בהצלחה. הסיבוך החמור ביותר הוא, כמובן, אובדן חלקי או מלא של הראייה בעין המנותחת באופן זמני או קבוע. זהו סיבוך נדיר ששכיחותו היא 1 ל-1,000 מקרים.

סיבוך נפוץ והפיך לחלוטין הוא קטרקט משני – הממברנה (קרום) האחורית של קופסית העדשה הופכת לעכורה והראייה מיטשטשת שוב. אמנם התופעה דומה לקטרקט אך הטיפול בה הוא טיפול לייזר מרפאתי קצר, ביריות לייזר יאג.

אחוזי ההצלחה של ניתוח קטרקט גבוהים במיוחד, אך במקרים בהם קיים מצב קודם המגביר את הסיכון לסיבוכים כתוצאה מהניתוח, המטופל מקבל את מלוא האינפורמציה מהמנתח לפני הניתוח ולפני חתימתו על טופס ההסכמה לניתוח.