גלאוקומה פתוחת זווית היא מחלה המשפיעה על כ 2.8 מיליון אנשים בארה"ב והעלות המשוערת של הטיפול בה היא כ- 1.5 מיליארד דולר לשנה.
הטיפול הראשוני בגלאוקומה זווית פתוחה כולל טיפול תרופתי המסייע בהפחתת ייצור הנוזל התוך עיני או בהגברת הניקוז של הנוזל התוך עיני. טיפול נוסף בגלאוקומה של זווית פתוחה קלה הוא הטיפול בלייזר – טרבקולופלאסטי (לייזר SLT), שהיעילות שלו לטווח ארוך דומה ליעילות התרופות.
באופן מסורתי – התרופות והלייזר היוו את עמודי התווך של הטיפול בגלאוקומה עד שהמחלה מתקדמת לשלב בו נדרשת התערבות ניתוחית – טרבקולקטומי. ההליך הכירורגי שימש בדרך כלל לטיפול במקרים מתקדמים של גלאוקומה בשל הפולשנות והחשש מסיבוכים, לכן האפשרויות לטיפול במקרים קלים עד מתונים היו, בעבר, מוגבלות.
פיתוח הליכים ניתוחיים פולשניים פחות - micro invasive glaucoma surgery (MIGS) פותח אפשרויות חדשות לחולים שלא עומדים בקריטריונים לביצוע הניתוח הקלאסי (טרבקולקטומי).
נכון להיום קיימים פתרונות למקרי גלאוקומה שאינה מתאזנת בעזרת טיפול תרופתי מקסימלי, למקרים בהם ישנם נתונים רפואיים המונעים נטילת תרופות ולמקרים שבהם סובל המטופל גם מקטרקט משמעותי מבחינה קלינית ומעוניין בטיפול בוזמני לשתי הבעיות.
ברוב מקרי הגלאוקומה הנזק לעצב הראייה (ובעקבותיו לראייה) נגרם מעלייה בלחץ התוך עיני. הלחץ נגרם מליקוי בניקוז הנוזל התוך עיני, דרך רקמה דמוית מסננת (Trabecular meshwork) הקרובה לקשתית. כאשר יעילותה של הרקמה המסננת נפגמת הנוזל מצטבר והלחץ התוך עיני עולה ועל ידי כך נגרם נזק לראייה.
ניתוח הטרבקטום מגביר את ניקוז הפרשת הנוזל מהעין, על ידי הסרת הרקמה הסותמת את זווית העין. הסרת הרקמה נעשית באמצעות פולסים חשמליים. הניתוח מתבצע דרך חתך זעיר בקרנית, ולכן ההחלמה מהירה יחסית והניתוח בטוח.
במקרה שאובחנו גלאוקומה וקטרקט ניתן ליהנות מיתרונותיו של ניתוח הטרבקטום - הליך בעל פולשנות מינימאלית המגביר את זרימת הנוזל במערכת הניקוז הטבעית של העין. ניתוח זה מתאים לגלאוקומה פתוחת זווית בשלב הראשוני, וכן, למטופלים המעוניינים להפטר מתרופות ורוצים להמנע מסיכוני ניתוח גלאוקומה קונבנציונלי.
ניתוח טרבקטום יכול להתבצע גם ללא הסרת קטרקט ויכול להצליח גם במידה שהמנותח עבר ניתוח קטרקט קודם לכן, אך לרוב שני ההליכים משולבים.
קיימים שני תרחישים נפוצים המובילים לביצוע ההליך המשולב:
להבדיל מניתוח גלאוקומה קונבנציונלי, ב"טרבקטום" קיימת תופעת לוואי אחת והיא דימום קל לאזור הקדמי של העין, העלול לטשטש את הראייה באופן זמני.
בדרך כלל מפסיקים או מפחיתים את הטיפול התרופתי לאחר הניתוח וחוזרים אליו בהדרגה במהלך החודשים הבאים במידת הצורך.
נכתב על-ידי: ד"ר אודרי קפלן-מסאס (עדכון אחרון: 08/03/2018)
מנתחת בכירה של חולי קטרקט וגלאוקומה מומחית ברפואת עיניים.