חזרה

קטרקט מאמר מקיף 2024

הפירוש של המונח "קטרקט" הינו ירידה באיכות הראייה כתוצאה מהתפתחות עכירות בעדשת העין. עדשת העין שלנו הינה שקופה וצלולה, ומאפשרת מעבר של קרני אור מן החוץ אל תוך העין. כאשר מתפתחת עכירות בעדשת העין נוצרת הפרעה למעבר האור דרך העדשה, וכתוצאה מכך התמונה שהמוח קולט מהעין נראית מטושטשת ומעורפלת. הדבר דומה להתבוננות בנוף דרך וילון – תוכלו לזהות צבעים וצורות, אבל הנוף יראה מטושטש ולא ברור. הסיבה השכיחה ביותר להיווצרות עכירות בעדשה היא שינויים פיזיולוגיים הקשורים לגיל המטופל, אך פגיעה זו יכולה להיגרם גם בשל מחלת הסכרת, נטילת תרופות שונות באופן כרוני לאורך שנים (בעיקר סטרואידים) או חבלה לעין.

הסימנים הקליניים של קטרקט כתוצאה מגיל מתחילים להופיע בסביבות הגילאים 50 עד 60, כאשר כ- 40% עד 60% מכלל האוכלוסייה מעל גיל 60 מפתחת סימנים של קטרקט.

קטרקט מתפתח לרוב בשתי העיניים, אך ייתכן כי בקצב וחומרה שונים לא מן הנמנע כי בתחילה תורגש ירידה באיכות הראייה בעיקר בעין אחת.
הקצב שבו מתפתחת המחלה שונה בין אנשים שונים ולפעמים במטופל יחיד יכולה להתפתח המחלה בעין אחת בקצב מסוים ובעין השנייה בקצב שונה לחלוטין.

תסמיני קטרקט

התסמינים הבאים יכולים להעיד על קטרקט. במידה והם קיימים אצלך, מומלץ לפנות לרופא עיניים במטרה לאבחן האם מדובר על קטרקט בעין:

  1. הידרדרות הדרגתית בראייה.
  2. ירידה בחדות הצבע, הצבעים נראים מטושטשים.
  3. אור שמש ואורות רכבים חולפים גורמים לסנוור עד כדי קושי בנהיגה, במיוחד בלילה.
  4. ראייה מעורפלת ומטושטשת.
  5. שינויים תכופים במרשם המשקפיים.
  6. הילות מסביב למקורות אור.
  7. קושי בראיית לילה.
  8. קושי בקריאה ללא שימוש בתאורה חזקה.

כיצד מאבחנים קטרקט?

קטרקט - מהו קטרקט, איך מאבחנים ואיך מבצעים ניתוח קטרקט

בדיקה לגילוי קטרקט הינה בדיקה קלינית ופשוטה. את הבדיקה מבצעת רופאת העיניים באמצעות מנורת סדק, וזאת לאחר שימוש בטיפות המרחיבות את האישון. בבדיקה זו תבחן הרופאה את מצב עדשת העין ואת מידת שקיפותה. החל מגיל 50 מומלץ להיבדק פעם בשנה אצל רופא עיניים במטרה לאבחן הפרעות ראייה ובעיות עיניים שונות, כגון קטרקט, גלאוקומה והזדקנות רשתית. בבדיקה זו יבדקו בין היתר גם הלחץ התוך עיני ועצב הראייה.

מהם התסמינים הקליניים של קטרקט (ירוד)?

**ירידה בחדות הראיה – התסמין השכיח ביותר להתפתחות קטרקט. מדובר במקרים בהם לא ניתן לתקן את הראיה על ידי שינוי המספר במשקפיים.
במקרים מסויימים של קטרקט הראיה מטווח קצר לאחר ניתוח הופכת טובה יותר ולעתים אף מתבטל הצורך במשקפי קריאה!

**שינוי תכוף במספר המשקפיים. **סינוור מאור השמש ומפנסי מכוניות – תסמין אשר מופיע בסוגים מסוימים של קטרקט / ירוד (עכירות החלק האחורי של העדשה). קטרקט מסוג זה נפוץ בגילאים צעירים יותר או כאשר המטופל נטל תרופות מסוג סטרואידים לאורך תקופה ממושכת.

**לחץ תוך עיני – מקרה נדיר אשר מתפתח כאשר יש גידול בנפח העדשה, מקרה זה מאוד דומה להתקף חריף של גלאוקומה (ברקית). במקרים אלו, המחלה מתבטאת על ידי ירידה בחדות הראיה ובכאבים חזקים מאוד. במקרים חמורים אלו, לרוב יהיה צורך בניתוח דחוף על מנת למנוע את הנזק שעלול להיווצר לעצב הראיה.

כיצד ניתן למנוע קטרקט?

קטרקט מתפתח באופן טבעי כחלק מתהליך ההזדקנות של עדשת העין. ניתן לציין מספר של גורמים אשר יתכן ומאיצים את תהליך ההזדקנות של העדשה, לדוגמא: תזונה לקוייה, עישון וחשיפה ממושכת לשמש, אך לרוב, הקטרקט יופיע באופן טבעי וללא קשר לאורח החיים. לכן מומלץ להיות במעקב שנתי אצל רופא העיניים, החל מגיל 50. במדינות אירופה קיים טיפול תרופתי שבו מזליפים טיפות שאמורות להאט את התפתחות הקטרקט, אך טיפול זה לא הוכח מדעית כיעיל.

מתי מומלץ לבצע ניתוח קטרקט ?

הזמן המומלץ לעבור ניתוח להסרת קטרקט שונה מאדם לאדם. ההחלטה לעבור ניתוח תלויה בהערכת הפגיעה באיכות החיים והראייה של כל מטופל ומטופלת באופן אישי.
לא חייבים להסיר קטרקט רק בגלל שהוא קיים. במקרים רבים הקטרקט אינו גורם לפרעה משמעותית, טשטוש ראייה, אינו מפריע לפעילויות היומיומיות וניתן עדיין לנהל חיים פעילים ופרודוקטיביים. במקרים כאלה, אפשר לדחות את הניתוח.
לעומת זאת, במקרים בהם הקטרקט פוגם באיכות החיים, ואיכות הראייה נפגעת במידה שמקשה על תפקוד יומיומי תקין ואינו מאפשר לבצע פעילוית שגרתיות שונות כמו קריאה או נהיגה, במקרים אלו מומלץ לבצע ניתוח להסרת קטרקט בהקדם, בכדי להחזיר את איכות החיים והראייה למה שהייתה טרם הקטרקט. נכון להיום, לא קיים טיפול תרופתי לקטרקט. הפתרון היחיד שנמצא יעיל הוא ניתוח להסרת קטרקט בו מוציאים את העדשה העכורה ומחליפים אותה בעדשה מלאכותית.

האם ניתן לטפל בקטרקט ללא ביצוע ניתוח ?

נכון להיום, ניתוח הוא הטיפול המעשי היחיד בקטרקט. חוקרים בודקים את האפשרות לפתח טיפות עיניים שימנעו או ירפאו קטרקט, אך מחקר זה מצוי בשלביו ההתחלתיים.
יש לדעת שבנוסף לשיפור הראייה, ניתוח קטרקט יכול לתת מענה לקוצר ראייה, רוחק ראייה ואסטיגמטיזם (צילינדר), באמצעות עדשות פרימיום חדשניות.
אם יש לכם קטרקט אין הכרח לעבור את הניתוח, אך ביצוע הניתוח משפר את איכות הראייה ואת איכות החיים. החלטה לגבי מועד הניתוח תתקבל לאחר שקילה של הסיכונים אל מול התועלת שבניתוח.

איך מתכוננים לניתוח קטרקט?

לפני ניתוח קטרקט יש מס' בדיקות שצריך לעבור. הבדיקות מבוצעות במרפאת העיניים ו/או במכון עיניים, כחלק מההכנה השיגרתית לניתוח וכוללות בדיקת ראייה, מדידות לצורך התאמת עדשה אופטימלית ובדיקות לשלילת מחלות עיניים נוספות.
ביום הניתוח מגיעים לבית החולים עם מלווה כשעה לפני הניתוח לצורך הרשמה לניתוח ומילוי טפסים מנהלתיים שונים.

סרטון אנימציה מקסים המסביר מה עושים ואיך מתכוננים לניתוח:

איך מתבצע ניתוח קטרקט ?

ניתוח הקטרקט מבוצע בחדר ניתוח, בהרדמה מקומית. משך הניתוח כ- 15-30 דקות, ולאחר התאוששות קצרה ניתן לחזור הביתה. הניתוח אינו כואב וזמן ההחלמה מהיר יחסית. בניתוח בטוח ובעל אחוזי הצלחה גבוהים ביותר. לאחר הניתוח תוזמנו לביקורת במרפאת הרופאה.
במקרים בהם יש קטרקט בשתי העיניים, הניתוח מבוצע לכל עין בנפרד, לרוב בהפרש של מספר שבועות ביניהן.
ניתן לבצע ניתוח קטרקט באמצעות לייזר או ניתוח קטרקט באולטרסאונד (ניתוח קטרקט קלאסי).  

ניתוח קטרקט באולטרסאונד (פקואמולסיפיקציה)

ניתוח קטרקט באולטרסאונד (פקואמולסיפיקציה) היא הטכניקה הנפוצה ביותר המשמשת להסרת קטרקט. בטכניקה זו, מנתח משתמש בלהב כירורגי כדי לבצע חתך קטן (שנע בין 2 ל-3 מילימטרים, או מ"מ) בקרנית. לאחר מכן, נעשה חתך נוסף בקפסולה (השקית הנקייה והדקה שמחזיקה את העדשה). באמצעות תהליך הנקרא פאקו אמולסיפיקציה, מכשיר האולטרסאונד פולט גלי קול ממוקדים מאוד לתוך העין כדי לשבור את העדשה העכורה (הקטרקט) לחתיכות זעירות. לאחר מכן מסירים את חלקי העדשה באמצעות שאיבה עדינה משואב המחובר למכשיר. בשלב זה, ניתן להחדיר את העדשה המלאכותית לתוך הקפסולה.

ניתוח קטרקט בלייזר

ניתוח קטרקט בלייזר מקצר את זמן הניתוח, את משך ההחלמה, ממזער סיבוכים, ומאפשר דיוק מרבי. הניתוח באמצעות לייזר כולל שימוש בתמונת טומוגרפיה קוהרנטית אופטית כדי לעזור למנתח ליצור חתכי לייזר מדויקים וספציפיים בקרנית ובקפסולה. לאחר מכן הלייזר מרכך את עדשת הקטרקט ומפרק אותה לחתיכות קטנות. לאחר הסרת החלקים, ניתן להשתיל עדשה תוך עינית חדשה לתוך הקפסולה.

האם ניתן לבצע ניתוח קטרקט בהרדמה מלאה ?

ניתוח קטרקט הינו ניתוח נפוץ עם כ- 95% הצלחה. רוב ניתוחי הקטרקט מבוצעים בהרדמה מקומית. רוב המטופלים ערים במהלך ניתוח הקטרקט שלהם, זה חוסך את הסיכונים הקשורים להרדמה כללית ומאפשר לרופאה לתקשר איתך במהלך ההליך. ניתוח קטרקט בהרדמה מלאה מבוצע בבתי חולים במקרים חריגים בלבד ובאישור מיוחד.

האם קטרקט יכול לחזור לאחר הניתוח?

לאחר ניתוח קטרקט, הוא אינו יכול לחזור. לעיתים מתפתח קטרקט משני , זהו קרום שנוצר מאחורי שתל העדשה, וניתן לטפל בו בקלות רבה  באמצעות קפסולוטומיה בלייזר יאג.

האם ניתן לבצע ניתוח קטרקט ל-2 עיניים באותו היום?

כדי להפחית סיכונים לא מבצעים את שני הניתוחים בו-זמנית. המנתח יבצע את הניתוח בעין אחת והעין השנייה תנותח כחודש לאחר מכן. כל מקרה יבחן לגופו.

סיבוכים לאחר ניתוח קטרקט

ניתוח הקטרקט הוא הליך בטוח יחסית, יותר מ-95% מהמטופלים עוברים את ההליך ללא סיבוכים, וחווים שיפור בחדות הראייה ובאיכות החיים לאחר הניתוח.
בשעות הראשונות לאחר הניתוח תיתכן אי נוחות קלה, אדמומיות, דמעת, צריבה, הרגשה של גוף זר או כאב קל. בנוסף, במקרים נדירים יתכן ויתפתחו לחץ תוך עיני גבוה או בצקת בקרנית. תופעות אלו יחלפו בדרך כלל ע"י טיפול תרופתי בלבד.
סיבוכים לאחר ניתוח קטרקט קיימים אך נדירים, לדוגמה: קיימים סיבוכים הדורשים ניתוח חוזר: נפילת העדשה המושתלת לחלק האחורי של העין, אנדופטלמיטיס, בצקת מקולרית, היפרדות רשתית וכד'. לכן ניתוח קטרקט דורש מעקב על ידי רופא עיניים. במקרה של אדמומיות, כאבים או ירידת ראייה לאחר הניתוח חייב המנותח לגשת באופן דחוף לבדיקת עיניים.

החלמה מניתוח קטרקט: מותר ואסור

  • יש לישון עם המכסה השקוף במשך שבוע.
  • אסור להרטיב את העין במשך חודש.
  • מותר לחפוף את הראש מבלי להתיז מים על העין.
  • להימנע מלקבל מכה בעין.
  • אין להתאפר במשך שבוע.
  • מותר לבשל, לצפות בטלוויזיה, לנהוג, לרקוד, לעשות ספורט בצורה מתונה- כולל הליכה, פילאטיס, הרמת משקולות עד 5 ק"ג.
  • גירוד, אי נוחות, תחושה של גוף זר אלו מצבים תקינים בשבוע הראשון עד חודש.
  • ניתן להזליף דמעות מלאכותיות ללא חומר משמר.
  • במידה ומזליפים טיפות בעין הלא מנותחת, יש להמשיך עם אותו הטיפול כרגיל.
  • יתכן שהעין המנותחת תיראה יותר סגורה בשל מתיחת העפעף בזמן הניתוח, צפוי לעבור לאחר מספר חודשים.
  • בכל מצב של ירידה בראייה, כאבים, הפרשות, עין אדומה מאוד יש לפנות לבדיקה דחופה.

דרכים חדשניות לטפל בקטרקט, גלאוקומה וסינדרום העין היבשה – ראיון של ד"ר קפלן מסאס עם גדי סוקניק

ד"ר קפלן-מסאס מסבירה על חידושים בניתוחי קטרקט בתוכנית "הסטטוסקופ":

ד"ר קפלן-מסאס מסבירה הכל על ניתוח קטרקט בתוכניתו של פרופ' קרסו:

המטופל שלא ראה 40 שנה בעין מספר על הצלחת ניתוח קטרקט:


לסיכום, ניתוח קטרקט הינו ניתוח שנחשב קל ובעל אחוזי הצלחה גבוהים. ביצוע הניתוח משפר את הראייה ומשפר את איכות חייו של המטופל. כדי לבצע ובדיקה ולבחון את הצורך בניתוח מומלץ להתייעץ עם רופא עיניים מומחה קטרקט. לאנשים עם היסטוריה משפחתית, מומלץ להיבדק לעיתים תכופות יותר לפי המלצת רופא העיניים.
ד"ר אודרי קפלן-מסאס תוכל לבצע אבחון מדויק, מקצועי ומהימן, ולהציע טיפול רפואי מתאים.

מדוע לך לפנות דווקא אל ד"ר אודרי קפלן-מסאס?

  • מנתחת עיניים בכירה וניהלה את תחום הגלאוקומה במרכז הרפואי "אסף הרופא".
  • מרצה בכירה בנושאי טכנולוגיות מתקדמות ופתרונות לטיפול בקטרקט או גלאוקומה.
  • דוגלת באג'נדה רפואית אשר שמה דגש על יחס בין-אישי עם המטופל, יחס סבלני ושקיפות מלאה.

"אין מספיק מילים אשר יכולות לתאר את הכרת התודה שלי ושל בעלי.. את החזרת את הבריאות לעיניי ואת השמחה לחיי" מרסיה ו.

לתיאום פגישת ייעוץ עם ד"ר אודרי קפלן-מסאס ניתן לפנות בוואטסאפ או בטלפון 03-6540400 או באמצעות טופס יצירת הקשר

 

מידע נוסף:

רקע על ניתוח קטרקט
קטרקט באמצעות לייזר
ניתוח קטרקט קלאסי
עלון מידע על ניתוח קטרקט
עלון בנושא קטרקט עם צילינדר