חזרה

נפטרים מהמשקפיים – עדשות פרימיום

מהן עדשות פרימיום ?
עדשות פרימיום -הן עדשות טוריות, עדשות מולטיפוקל ועדשות מולטיפוקל טוריות לתיקון רפרקטיבי מלא ומימוש הפוטנציאל הראייה. 

כיצד שתלי עדשת המולטיפוקל עובדים?

במהלך היום שלנו אנו עושים פעולות אשר גורמות לעין שלנו לשנות את מיקוד הראייה: אנחנו קוראים, צופים בטלוויזיה, עובדים מול מחשב, נוהגים בכביש. בכל אחד מהמקרים הללו אנו מתמקדים בדמויות וחפצים במרחקים שונים. היכולת של העין לשנות במהירות את מיקוד הראייה נקראת "אקומודציה". ככל שהגוף מזדקן היכולת של העין לבצע אקומודציה הולכת ופוחתת. כתוצאה מכך אנשים מרכיבים משקפי קריאה או משקפיים בי-פוקליים ומולטי-פוקליים אשר עוזרים לעין.

שתלי עדשות מולטיפוקל מעוצבות כך שהן מאפשרות איכות ראייה טובה לכל מרחק. עדשות תוך עיניות מולטי-פוקליות מאפשרות ראייה טובה לרחוק ולטווח הקרוב, כמו בזמן קריאה וכתיבה, ועל ידי כך הורדת התלות במשקפיים. העדשה בנויה כך שכל אזור בה מיועד לפוקוס שונה וכך היא מתקנת את הראייה ליותר ממוקד אחד.

עדשות פרימיום - לראייה מושלמת ללא משקפיים

הדרך הכי פשוטה להבין את הצורה בה העין מתפקדת היא על ידי השוואה שלה למצלמה:
עדשת המצלמה מקבילה לעדשת העין הטבעית, היא מאפשרת לנו להתמקד באובייקטים במרחקים שונים.
תפקיד נוסף של העדשה הוא להעביר את התמונה אל החיישן של המצלמה, במקרה של העין שלנו מדובר ברשתית שהיא החלק האחורי של העין.

מחלת הקטרקט (ירוד) גורמת לעכירות בעדשה הטבעית של העין, עכירות זו גורמת להפרעה בראייה המתבטאת ביכולת נמוכה להתמקד באובייקטים שונים. בהמשך להשוואה של העין למצלמה – אם עדשת המצלמה תהיה מכוסה באדים אשר לא יאפשרו למפעיל שלה לבצע פוקוס והתמונה תישאר מטושטשת.

כאשר יש תקלה כזו במצלמה מנקים את העדשה, בעין הפתרון דורש ניתוח קטרקט. את העדשה הטבעית של העין מחליפים בעדשה מלאכותית שקופה תוך עינית במהלך הניתוח. העדשה החדשה מאפשרת למטופל לראות שוב בבהירות וחדות.

עד לפני תקופה לא רחוקה העדשות המלאכותיות אפשרו לראות ללא משקפיים רק לטווח אחד (קרוב או רחוק), כתוצאה מכך עדיין נאלצו המנותחים להשתמש במשקפיים במעבר למרחקים שונים. אבל, בשנים האחרונות יש מספר חידושים ופיתוחים בתחום שתלי העדשות התוך עיניות. כיום ניתן להשתיל עדשות פרימיום מולטיפוקליות אשר מאפשרות, ברוב המקרים, לראות לכל הטווחים, וכל זה – ללא משקפיים.

מה שונה בניתוח קטרקט הנעשה עם עדשות פרימיום?

מבחינה טכנולוגית ההליך של ניתוח עם עדשות פרימיום זהה לחלוטין להליך של ניתוח קטרקט שיגרתי. השיטה העדכנית, המתקדמת והדייקנית ביותר לטיפול בקטרקט הינה שימוש במכשיר PHACO. מכשיר זה משתמש בגלי סונר (Ultrasound) בכדי לרסק ולשאוב את גרעין הקטרקט מהעין. לאחר סיום הוצאת העדשה הטבעית, דרך פתחים קטנים בעין, משתילים את עדשות הפרימיום התוך עיניות שהותאמו מלכתחילה אל המטופל, צרכיו וציפיותיו. השתלת עדשות פרימיום מאפשרת, ברוב המקרים, ראייה לכל הטווחים ללא שימוש במשקפיים. התוצאה לכן נחשבת לאופטימאלית מבחינת ראייה לאחר ניתוח מסוג זה.
 

אילו סוגי של עדשות פרמיום ישנן כיום?

כיום, קיימים מספר רב של סוגי עדשות פרימיום אשר מותאמות באופן אישי עבור כל מטופל. כאשר מתאימים את העדשה למטופל לפני ניתוח קטרקט, חשוב מאוד לתאם ציפיות בנוגע לתוצאות הניתוח ועל פי הן לקבוע את סוג העדשה שתושתל בעין המנותחת.

חלק מהעדשות החדשות הינן:

**עדשות מולטיפוקליות

**עדשות אקומדטיביות (accommodation lenses)

**עדשות אקומדטיביות דו-אופטיות (dual-optic accommodating lenses)

סוג העדשה הסבר
   
עדשות מולטיפוקליות לעדשות המולטיפוקליות, בדומה למשקפיים מסוג זה, יש אזורים שונים. כל אזור אחראי על מיקוד הראייה בטווח שונה. כדי להרוויח את מרחקי הביניים השונים ניתן להשתמש בעדשות שונות בכל עין. את ההתאמה של העדשות והשילוב ביניהן יש לעשות בהתאם לציפיות המטופל מתוצאות הניתוח.
   
עדשות אקומודטיביות הייחודיות של עדשות אקומודטיביות היא שבדומה לעדשה הטבעית של העין (אשר מוסרת במהלך ניתוח הקטרקט) הן מסוגלות לזוז ולשנות את צורתן כדי להתאים את עצמן לראייה למרחק הנדרש. העדשה הטבעית של העין זזה ומשתנה בעזרת השרירים המחוברים אליה וכך העין ממקדת את הראייה. העדשות האקומודטיביות מדמות את הפעולה הזאת ומתפקדות באותה צורה. טכנולוגיה זו נחשבת למתקדמת ובשנים הקרובות צפויות לצאת עדשות רבות מסוג זה בעלי מנגנונים שונים.
   
   
עדשות אקומודטיביות דו-אופטיות עדשות אקומדטיביות דו-אופטיות הן בעצם שילוב של עדשות אקומודטיביות עם עדשות מולטיפוקליות. הן מורכבות ממערכת של שתי עדשות ובנויות כך ששינוי המרחק בין העדשות משנה את הכוח האופטי העובר במערכת. הדבר נעשה באמצעות התנועה הטבעית של העין וזאת מכיוון ששני חלקי העדשה מותאמים לתנועות העין.
   

לאילו מהמטופלים עדשות הפרימיום אינן מתאימות?

עדשות פרמיום לא מתאימות לאנשים אשר סובלים ממחלות עיניות אחרות.
דוגמאות למחלות אלה הן: גלאוקומה, רטינופתיה סכרתית, ניוון רשתית ועוד.

בנוסף, מטופלים בעלי קרנית אסטיגמטית (צילינדר) המעוניינים בעדשה מולטיפוקלית יבחרו בעדשה מולטיפוקלית טורית המתקנת את הצילינדר ומאפשרת ראייה טובה לרחוק ולטווח הקרוב.

האם עדשות הפרימיום כלולות בסל הבריאות?

עדשות פרימיום אינן כלולות בסל הבריאות והן ממומנות ע"י המטופל.

 

ישראל כבר לא זקוק למשקפיים:

 

 

 

חנה עברה ניתוח קטרקט בלייזר והשתלת עדשות פרימיום:

 

 

 

רואה מצויין ללא משקפיים:

 

 

 

רואה מצויין, הכול חד וברור: