חזרה

קורי שינה ובריאות העין

הידעתם שכל אחד מאיתנו ממצמץ בין 10 ל-20 פעמים בדקה?
למצמוץ יש שני תפקידים עיקריים: לחלוח העין ושמירה עליה.
המצמוץ מספק לעין לחות ע"י שטיפתה בנוזל הדמעות, ומגן עליה מפני חדירת גופים זרים ע"י הריסים, שלוכדים את גרגירי האבק וגורמים אחרים הנמצאים באוויר.
המצמוץ שוטף מהעיניים את ההפרשות הטבעיות שלהן. כאשר אנו ישנים אנו לא ממצמצים ולכן ההפרשות מצטברות בזווית העין הקרובה לאף. הפרשות אלה נקראות קורי שינה.

ברוב המקרים, קורי השינה הם תופעה נורמלית המאפיינת גם אנשים שאינם סובלים ממחלות עיניים. קל מאוד להסיר אותם ע"י שטיפת העין במים. עם זאת, שינוי בכמות, סמיכות וצבע ההפרשות מהעין בבוקר יכול להעיד על מצבים הדורשים טיפול.

דלקת לחמית (עיניים אדומות/ הפרשות מהעין)

העפעף מגן על לחמית העין, שהיא מעין קרום רירי העוטף את לובן העין ואת פנים העפעף. שכבה זו מלאה בכלי דם קטנים שלא ניתן להבחין בהם. כאשר יש זיהום דלקתי בלחמית, לובן העין הופך לאדום או ורוד. דלקת לחמית יכולה להיגרם מאלרגיה או מזיהום חיידקי.
אחד מתסמיני הדלקת הוא הפרשות צהובות מהעין.

חסימה בדרכי הדמעות

מעל גלגל העין יש בלוטה המפרישה דמעות. בלוטות אלה אחראיות על החלק המימי בנוזל הדמעות. נוזל הדמעות מתנקז לצינור המצוי בפינה שבין העין לאף. אם הצינור חסום, אין לנוזל לאן להתנקז והוא עשוי להזדהם ולגרום להפרשה. תופעה זו שכיחה מאוד אצל תינוקות מתחת לגיל שנה.
היא ניתנת לטיפול ע"י ניקוי העין במגבונים ייעודיים ועיסוי אזור בלוטת הדמעות.
אם החסימה לא חולפת מעצמה כעבור שנה, יש לפתור את הבעיה ע"י טיפול ניתוחי.

עין יבשה

דוק הדמעות מורכב משלושה מרכיבים עיקריים: שכבה רירית, שכבה מימית ושכבה שומנית.
השכבה הרירית מקשרת בין השכבה המימית למשטח העין, השכבה המימית שוטפת את העין והשכבה השומנית מונעת אידוי מהיר של נוזל הדמעות.
אם אין איזון בין שלושת המרכיבים נוצר יובש בעין.
יובש בעיניים מתאפיין בתחושת גרד או צריבה, בייצור עודף דמעות ובהפרשה מוגברת המתבטאת בחוטי ריר סביב העין.

נגע בקרנית

הקרנית מכסה את הקשתית, שהיא החלק הצבעוני של העין ואת האישון, שמאפשר לאור להיכנס לעין, כיב או נגע בקרנית הם מצב נדיר, שעשוי להופיע כתוצאה מזיהום בעין או בשל מצב קיצוני של עיניים יבשות. גם במצב כזה עלולה להופיע הפרשה מרובה מהעין.

לסיכום,
כולנו קמים בבוקר עם מעט קורי שינה בזווית העין.
אם שמתם לב שההפרשות מהעיניים גברו, נעשו סמיכות יותר או שינו את צבען, יש לגשת לרופא העיניים לבירור, כדי לבדוק אם ההפרשה המוגברת מעידה על מחלת עיניים כלשהי.
מומלץ תמיד להקפיד על היגיינת העין – לשטוף את העיניים היטב בבוקר, לא לשפשף את העיניים בידיים שאינן נקיות, לא להשתמש באיפור שתוקפו פג, להסיר את עדשות המגע מדי ערב ולהקפיד לנקות אותן בנוזל ייעודי.
במקרה של זיהום אין להתאפר ולהרכיב עדשות מגע, יש לשטוף את העיניים מספר פעמים ביום וניתן להקל על התסמינים בעזרת רטיות חמימות.