באמצע ספטבמר 2020 פורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology מאמר שקיבל הד גדול בתקשורת. מאמרו של החוקר הסיני זאנג הצביע על קשר נסיבתי בין הרכבת משקפיים להפחתת ההידבקות ב- COVID 19.
המאמר מבוסס על מחקר שבוצע בחולים שאושפזו בבית-החולים במחוז חוביי שבסין, החל מפברואר 2020 – כשהנחת יסוד בתקופה זו, של ראשית המגיפה, הייתה שהמחלה מועברת דרך מגע ברירית העין.
המחקר הושתת על משוואה פשוטה: סקירת אחוז מרכיבי המשקפיים בין החולים המשתתפים במחקר בהשוואה לאחוז מרכיבי המשקפיים בני אותה שכבת גיל בשאר האוכלוסייה.
השערת החוקרים לגבי הרכבת משקפיים התבססה על מחקר אוסטרלי משנת 2015 שמצא כי אנשים נוגעים בפניהם בממוצע 23 פעמים בשעה, כש-27% מהפעמים הם נוגעים בעיניים.
איך התבצע המחקר?
המחקר כלל 276 חולים שאושפזו בגין COVID-19 ונמצאו חיוביים לווירוס על ידי בדיקת PCR (בדיקת מטוש של ריריות האף והפה). גילם הממוצע של החולים היה 51.
במחקר נבדק כמה מהם מרכיבים משקפיים באופן קבוע, כשההגדרה הייתה הרכבת משקפיים ליותר מ-8 שעות ביום. פחות מ-10% מהמשתתפים במחקר הרכיבו משקפיים בקביעות.
אף אחד מהם לא הרכיב עדשות מגע או עבר ניתוח תשבורת (ניתוח לייזר לתיקון הראייה).
לצורך השוואה השתמשו החוקרים בנתוני סקר על שכיחות קוצר ראייה שבוצע 20 שנה קודם לכן במחוז חוביי. הסקר שנערך בקרב בני 7-22 מצא שכיחות של 31.5% למקרי קוצר ראייה הדורשים הרכבת משקפיים.
הבחירה בנתוני סקר זה אינה מקרית. סקר זה ייצג את נתוני הדור שנבדק במחקר.
מאז אותו סקר עלו אחוזי קוצר הראייה בקרב הנוער בתלילות, ובסקר עדכני נמצא שיעור קוצר ראייה של עד 80% מתלמידי התיכון בעיר במזרח סין. אם היו משתמשים בתוצאות סקרים עדכניים, נראה שתוצאות המחקר היו מוטות מאוד.
אחוז מרכיבי המשקפיים במחקר המדגמי של חולי הקורונה, נמצא נמוך משמעותית מאחוז מרכיבי המשקפיים באותה קבוצת גיל באוכלוסייה הכללית. מנתונים אלה הוסקה המסקנה שהרכבת משקפיים באופן קבוע מפחיתה את הסיכון להדבקה בעשרות אחוזים.
תגובות למחקר
למאמרו של זאנג התפרסם בתגובה מאמר מערכת שנכתב על ידי מומחה לבריאות הציבור.
מומחה זה טען שאין זה מבוסס, לפחות מנקודת המבט של מתודולוגיה קפדנית, להסיק קשר נסיבתי בין תופעות, במיוחד כשמדובר בנתונים מצומצמים ובמחקר תצפיתני פשוט.
המומחה הודה שמדובר בהשערה מעניינת ובהסבר הגיוני, אך כדי לתקף את התוצאות יש צורך במחקר מוקפד ורחב היקף. יחד עם זאת, יש להניח שמחקר זה תרם להמלצה של נציגי בריאות הציבור בכל העולם, להימנע ממגע בעיניים ולשטוף ידיים בתדירות גבוהה כדי להפחית את הסיכון להדבקה.
בכל מקרה, ללא קשר לאיכות המחקר, מקובל באופן מובהק, שמשקפי מגן או מצחייה המכסה את העיניים חייבים להיות חלק מציוד המגן למטפלים החשופים ישירות למחלה מדבקת המועברת בטיפות, במיוחד בטיפולים הנוגעים לאזור ה-T שבפנים – עיניים, אף ופה.