חזרה

רפואה מניעתית לעיניים

##טיפים מעשיים להזלפת טיפות לעיניים ** שטוף את ידך היטב לפני הזלפת הטיפות. ** הימנע ממגע ישיר בין פיית הבקבוק לעין. ** שמור על הטפטפת נקייה. ** אם קיבלת הוראה להזליף יותר מטיפה אחת לעין, עשה זאת לאחר המתנה של 5 דקות מהטיפה הקודמת. הזלפה רצופה ללא הפסקה בין טיפה לטיפה שוטפת את הטיפה הקודמת ולכן פוגעת במהלך הטיפול. ** הטה את הראש לאחור כאשר אתה מזליף את הטיפות, רצוי לשבת או לשכב. ** בעת ההזלפה צריך ליצור כיס בעפעף, כדי לבצע זאת עליך לצבוט את העפעף התחתון ולמשוך אותו אחורה. ** קרב את הבקבוק לעין (בלי שיגע בו) והזלף את הטיפה לכיס העפעף שיצרת. ** כדי שהטיפה תיספג, שחרר בעדינות את העפעף וסגור את העיניים. בנוסף, לחץ על הפינה הפנימית של העין (זאת המחברת בין העין לאף) עם האצבע למשך דקה. ** על מנת להסיר את שאריות התרופה מהעין והריסים מומלץ לשטוף את העין לאחר 5 דקות מרגע סיום הזלפת הטיפות.

סרטון הוראות לנטילת טיפות עיניים ##ניתוח קטרקט – משמעויות, הכנה לניתוח והתנהלות לאחריו

ניתוח קטרקט:

הניתוח מבוצע באופן אמבולטורי (ללא אשפוז), בהרדמה מקומית, ובדרך כלל אף ללא הזרקה לאזור העין אלא על ידי טיפות. בניתוח מוצא חומר העדשה העכור ומושתלת עדשה תוך עינית שקופה שמחליפה את תפקידה האופטי של העדשה שהוצאה. בשיטת הניתוח המודרני ("פקואמולסיפיקציה") מבוצע חתך זעיר, כ – 3 מ"מ בעין ומוחדר מכשיר המרסק את חומר העדשה ושואב החוצה את הרסיסים. המכשיר עובד על עקרון "אולטרא-סאונד" (רבים בציבור מכנים אותו בטעות כ"לייזר"). דרך אותו חתך זעיר מושתלת עדשה תוך עינית מתקפלת הנפרשת בתוך העין ומקובעת במקום בו הייתה העדשה הטבעית. על פי רוב אין צורך לתפור את פתח הניתוח. הכוח האופטי של העדשה המושתלת נקבע במדידות המבוצעות לפני הניתוח ומחושב בעזרת תוכנה מיוחדת. לעדשה המושתלת יש בדרך כלל מרחק מוקד אחד בו רואים חד, דהיינו אם הראייה לאחר הניתוח תהיה ברורה לרחוק, יהיה צורך במשקפיים לקריאה, ולהיפך. קביעת כוח העדשה וסוג העדשה הרצויים תבוצע בבדיקה הקדם-ניתוחית.

תוצאות צפויות:

ניתוח קטרקט הינו אחד מהמוצלחים ברפואה וסיכויי ההצלחה עומדים על כ 96% – 98%. אולם, כמו לכל התערבות ניתוחית גם לניתוח הקטרקט יתכנו סיבוכים. הסיבוכים האפשריים כוללים זיהום תוך עיני, פגיעה בשקיפות הקרנית, דימום, התפתחות קרעים והיפרדות רשתית, בצקת ברשתית, מיקום לא תקין של העדשה המושתלת ועוד. גורמי סיכון ידועים כוללים קוצר ראיה גבוה, מחלות כגון סוכרת ומחלות עיניים קודמות. למרב הסיבוכים קיים טיפול יעיל וניתן לתקנם. פגיעה משמעותית בראייה עד עיוורון הינה נדירה ביותר. מספר חודשים עד שנים לאחר הניתוח תיתכן התפתחות עכירות של קופסית העדשה ("קטרקט משני") המופיעה בכ 10% – 15% מהמנותחים, ובעיקר בצעירים שבהם. טיפול מרפאתי בלייזר הינו יעיל ביותר ומחזיר את הראייה לקדמותה. יש לזכור שבמידה ובעין קיימת מחלה אחרת בנוסף לקטרקט כגון גלאוקומה, ניוון רשתית, או פגיעה בעצב הראייה, הרי שגם לאחר הניתוח המוצלח ביותר יהיה השיפור בראייה חלקי בלבד.

סרטון: הכל אודות ניתוח קטרקט: מה עושים בניתוח ואיך מתכוננים אליו

הכנה לניתוח:

** המנותח יקבל מסמכים לביצוע בדיקות רפואיות ובסיומן יש לקבל את אישורו של רופא המשפחה שאין מניעה מביצוע הניתוח. ** יש לקחת את כל התרופות כרגיל, כולל אספירין (מיקרופירין, קרטיה) וקומדין. ** אין צורך בצום לפני הניתוח. ** יש להמשיך בטיפול בטיפות עיניים המוזלפות באופן קבוע (כגון טיפול בגלאוקומה) אלא אם יאמר אחרת.

יום הניתוח:

** המנותח יוזמן כשעה לפני מועד הניתוח להשלמת הסידורים המנהליים ולצורך ההכנות לניתוח. ** עלות הניתוח כוללת את שכר המנתח, חדר הניתוח, העדשה וביקורות עד 3 חודשים לאחר הניתוח. ** יש להביא לחדר הניתוח את תוצאות הבדיקות הרפואיות ומכתב מרופא המשפחה. ** כמחצית השעה לפני הניתוח יטופטפו לעין טיפות להרחבת האישון והרדמת העין. ** בתום הניתוח תכוסה העין על ידי מגן פלסטיק שקוף. ** מאחר שהשפעת חומר ההרדמה חולפת תוך זמן קצר, תיתכן אי נוחות קלה, דמעת, צריבה או כאב קל. ניתן לקחת כדורים לשיכוך כאבים (לדוגמא אקמול) שהינך מורגל אליהם ובמידת הצורך ניתן ליטול כדור שינה. ** לאחר הניתוח ניתן לקרוא ולצפות בטלוויזיה בעזרת העין הלא מנותחת.

יום לאחר הניתוח:

** ביום שלאחר הניתוח יש להגיע לבדיקה שגרתית בה יוסבר על המשך הטיפול. ** המשך הטיפול כולל אנטיביוטיקה וסטרואידים לפי הוראות הרופאה. ** לאחר 3 שבועות עד חודש יש להגיע לבדיקה שנייה אצל רופא עיניים בקופת חולים או אצל ד"ר קפלן כפי שסוכם בפגישה שלאחר הניתוח וזאת על מנת לקבל הנחיות להמשך הטיפול. ** לאחר כחודשיים עלייך לקבוע פגישה נוספת עם רופא העיניים שלך בה ניתן יהיה לקבוע את התיקון האופטי הסופי – משקפיים. לאחריה תושג הראייה המיטבית.

תגובות לאחר הניתוח

** בימים הראשונים לאחר הניתוח הראייה עשויה להיות מעורפלת ולעיתים בגווני ורוד- סגול או כחלחל. ** אדמומיות בעין ודמעות מרובות או תחושת גרד, גוף-זר או "חול" בעיניים הינם תופעות שכיחות לאחר ניתוח קטרקט. ** ניתן לקרוא, לצפות בטלוויזיה, לאכול, לשתות, להתקלח, להתכופף ולהמשיך בשגרת היום יום.

יש להימנע

** משפשוף העין. ** משטיפת העין במים או במגע של מים וסבון. ** מקבלת מכה בעין. ** מומלץ להשתמש במגן הפלסטי במהלך השבוע הראשון בלילה, מאחר ובזמן השינה אין מודעות ויש צורך במשנה זהירות במגע עם העין. בכל מקרה של ירידה חדה בראיה, נפיחות ואודם בעפעפיים או כאבים עזים בעיניים, יש ליצור קשר מיידי עם רופא עיניים.מדריך – כיצד מטפלים בבעיות ראייה בילדים? לקריאת המאמר