חזרה

טיפול בגלאוקומה | ד"ר קפלן מסאס אודרי 2023

גלאוקומה היא קבוצה של מחלות עיניים המאופיינת בניוון הדרגתי ותמותה של תאי עצב הראיה. גורמים אלו מובילים בשלב מתקדם לצמצום ופגיעה בשדה הראייה.

לחץ תוך עיני גבוה הינו הגורם המרכזי לגלאוקומה ולכן הטיפולים השונים מתמקדים בהורדת הלחץ התוך עיני עד לרמה בו פגיעה נוספת בראייה אינה סבירה (נקרא גם "לחץ מטרה"). רמת לחץ המטרה שונה לכל אדם ועשויה להשתנות עם הזמן.

האם אפשר לרפא גלאוקומה ?

גלאוקומה הינה מחלה חמורה המתקדמת באופן הדרגתי. ללא טיפול ומעקב עלולה המחלה לגרום לאובדן ראייה באופן בלתי הפיך! מכיוון שגלאוקומה הינה מחלת עיניים כרונית, לא ניתן לרפא את הנזק הנגרם לראייה כתוצאה ממנה, אך ניתן לעצור את התפתחותו ולמנוע נזק נוסף לראייה לאחר האבחון ע"י טיפול מתאים ועקבי. הטיפול המומלץ על ידי רופא העיניים תלוי בסוג הגלאוקומה (פתוחת זווית או סגורת זווית), השלב בו המחלה נמצאת ונתונים אישיים המשתנים מאדם לאדם.

 

טיפול תרופתי בגלאוקומה

מטרת טיפול התרופתי בגלאוקומה היא להוריד את הלחץ התוך עיני עד ללחץ המטרה בו פגיעה נוספת בראייה אינה סבירה (target IOP). הטיפול ניתן בצורת טיפות עיניים, כדורים או שילוב של השניים, כאשר את התרופות יש לצרוך בין פעם למספר פעמים ביום, בהתאם להנחיות הרופא המטפל. הטיפול התרופתי בגלאוקומה אפשרי בשני סוגי הגלאוקומה (פתוחת זווית וסגורת זווית). לכל תרופה, כולל טיפות עיניים, יש תופעות לוואי. בקרב חולי גלאוקומה הנוטלים תרופות עשויות להופיע תופעות הלוואי הבאות:

  • אדמומיות או עקצוצים בעיניים.
  • ראייה מטושטשת.
  • כאבי ראש.
  • שינוי בקצב פעימות הלב או הנשימה.
  • שינוי בחשק המיני.
  • שינוי במצבי רוח.
  • דקירות בקצות אצבעות הידיים והרגליים (נימולים).
  • רצון לנמנם.
  • איבוד תיאבון.
  • שינוי בצבע הקשתית (IRIS) (לבעלי עיניים בהירות אשר לוקחים תרופת מקבוצת ה -Prostaglandin).

רוב תופעות הלוואי אינן קשות וחולפות בדרך כלל לאחר מספר ימים או שבועות. לא כל חולה הנוטל תרופות לגלאוקומה יחווה תופעות לוואי. חשוב ביותר להקפיד על נטילת התרופות באופן קבוע ובשעות קבועות במשך כל החיים על מנת להשיג יעילות טיפול מירבית. יש להקפיד על מרווח של 5 דקות בין טיפה לטיפה. כמו כן, מומלץ לעצום את העיניים וללחוץ על זווית העין שליד האף, לאחר נטילת הטיפה. פעולות אלה משפרות את ספיגת התרופות לעין ולכן מגבירות את יעילותן.

טיפול חדשני בגלאוקומה זווית פתוחה באמצעות לייזר  ALT/SLT

טיפול בלייזר SLT  (טרבקולופלסטי) או ALT נועד לטיפול בגלאוקומה זווית פתוחה. הטיפול גורם להפחתת הלחץ התוך-עיני על ידי  קרן לייזר המופעל לכיוון זווית העין על הרקמה האחראית על ניקוז הנוזל מהעין. הלייזר לא מרפא את הגלאוקומה, אך עוזר לעצור את התקדמותה על ידי הורדת הלחץ התוך-עיני. ניתן להמליץ על טיפול בלייזר כקו ראשון, כלומר מיד לאחר האבחנה ולפני מתן טיפול תרופתי. לרוב יציע הרופא טיפול בלייזר כאשר הטיפול התרופתי לא הצליח להוריד את הלחץ התוך-עיני במידה מספקת, כאשר המטופל חווה תופעות לוואי מהטיפול התרופתי או אצל מטופלים שמתקשים בהזלפת הטיפות לתוך העין. הצלחת הטיפול בלייזר נמדדת על פי ירידת הלחץ התוך-עיני, המאפשרת גמילה מטיפול תרופתי יומיומי. מחקרים רבים בספרות המקצועית מתעדים אחוזי הצלחה הנעים בין 90%-70%. הטיפול אינו מצריך אשפוז, מתבצע בהרדמה מקומית על ידי טיפות בלבד, וניתן לחזור לתפקוד רגיל מיד לאחריו (אפילו ללא צורך בחבישה).

מה קורה ביום הטיפול בלייזר SLT (טרבקולופלסטי)?

הרופא יבדוק את המטופל, יזליף לו טיפות הרדמה וטיפות לכיווץ האישון כהכנה לטיפול, והמטופל יחכה כחצי שעה. הטיפול מתבצע במכשיר לייזר הדומה למנורת סדק שבה נבדק בדרך כלל המטופל. משך הטיפול דקות ספורות בלבד. הטיפול בלייזר אינו כרוך בכאב. המטופל ירגיש את הנגיעה של קרן האור כעקצוץ קל. לאחר הטיפול ייבדק שוב המטופל על ידי הרופא.

מה קורה לאחר הטיפול בלייזר טרבקולופלסטי?

ייתכן שהמטופל יתבקש להזליף טיפות אנטי-דלקתיות במשך כמה ימים לאחר הטיפול בלייזר, נוסף על הטיפות שהוא מזליף בדרך כלל.

האם טיפול בלייזר טרבקולופלסטי הכרחי ?

יש 3 דרכים להורדת הלחץ התוך-עיני בגלאוקומה: – טיפול תרופתי – טיפול בלייזר – ניתוח כירורגי

סוג הטיפול ייקבע בשיחה בין הרופא למטופל. הפרמטרים העיקריים לבחירת הטיפול האופטימלי לכל מטופל ומטופל הם: הלחץ התוך-עיני, מידת הנזק שנגרם מהגלאוקומה, גיל המטופל ואורח חייו. לדוגמה, מטופלים המנהלים אורח חיים פעיל יעדיפו אולי שלא להיות תלויים בטיפול תרופתי המצריך הזלפה כמה פעמים ביום. להם ניתן להמליץ על טיפול בגלאוקומה באמצעות לייזר בשלב מוקדם של המחלה. לעומת זאת, לאחר טיפול תרופתי ממושך, במקרים רבים תפתח העין אדמומית ואלרגיה לטיפות, ואף על פי שהלחץ מאוזן על ידי הטיפול התרופתי אין מנוס אלא להפסיקו ולבצע טיפול בלייזר כדי לאפשר לעין להיגמל מהטיפות ולאדמומית ולגירוי להיעלם.

לסיכום, הטיפול בלייזר טרבקולופלסטי אינו הכרחי, אך הוא חלופה טובה לטיפול תרופתי, וישנם אנשים שעבורם הוא האפשרות הטובה ביותר.

טיפול בגלאוקומה סגורת זווית באמצעות לייזר יאג (Yag Laser Iridotomy)

 

אירידוטומיה בלייזר יאג היא שיטה שמשתמשים בה במצבים של גלאוקומה סגורת זווית. בשיטה זו יוצרים פתח זעיר בקשתית העין. מטרת הפתח היא לאפשר את זרימת הנוזל התוך-עיני מאחורי הקשתית אל מערכת הניקוז בזווית העין. המצב הבריאותי המחייב טיפול באירידוטומיה היא עין בעלת זווית צרה, כלומר בסיכון של התקף גלאוקומה סגורת זוית. אם באחת מהעיניים היה התקף של גלאוקומה סגורת-זווית, הכרחי לבצע אירידוטומיה בעין השנייה. מומלץ לבצע את הטיפול בכל עין בנפרד, במרווח זמן שנקבע על ידי הרופא. הטיפול אינו מצריך אשפוז, מתבצע בהרדמה מקומית על ידי טיפות בלבד, וניתן לחזור לתפקוד רגיל מיד לאחריו (אפילו ללא צורך בחבישה).

ביום הטיפול בלייזר:

הרופא יבדוק את הפציינט, יזליף לו טיפות הרדמה וטיפות לכיווץ האישון כהכנה לטיפול, והפציינט יחכה כחצי שעה. הטיפול מתבצע במכשיר לייזר הדומה למנורת סדק שבה נבדק בדרך כלל המטופל. משך הטיפול דקות ספורות בלבד. הטיפול בלייזר אינו כרוך בכאב. המטופל ירגיש את הנגיעה של קרן האור כעקצוץ קל. לאחר הטיפול ייבדק שוב המטופל על ידי הרופא.

לאחר הטיפול:

המטופל יתבקש להזליף טיפות אנטי-דלקתיות במשך כמה ימים לאחר הטיפול בלייזר, נוסף על הטיפות שהוא מזליף בדרך כלל. הטיפול באירודוטומיה הוא טיפול חד-פעמי, והפתח הזעיר בקשתית נשאר כפי שהוא.

האם הטיפול באירידוטומיה הכרחי?

בהתקף של גלאוקומה סגורת-זווית, טיפול באירידוטומיה הוא הכרחי ודחוף. לעומת זאת, אם אובחנה זווית צרה, הטיפול באירידוטומיה אינו דחוף, אך מומלץ לא לדחותו יתר על המידה משום שמטרתו למנוע התקף של גלאוקומה סגורת-זווית. הטיפול באירידוטומיה אינו מסוכן, ואילו ההתקף שעלול לקרות אם לא יבוצע הטיפול, גורם נזק בלתי הפיך לעין.

Cyclophotocoagulation:

קרן לייזר המשמשת לצריבת חלקים נבחרים בתוך אזור יצירת הנוזל התוך-עיני, על מנת להפחית את כמות הנוזל בעין. תהליך זה נועד לצורך טיפול בגלאוקומה קשה. התהליך יכול להתבצע בגישה חוץ-עינית או בשיטה תוך-עינית, שמאפשרת טיפול ממוקד יותר. זמן ההחלמה לאחר ניתוחי לייזר הוא קצר. מנותחי לייזר עשויים לחוש מעט אי-נוחות, אולם הם חוזרים לנהל אורך חיים תקין ורגיל יום או יומיים לאחר הניתוח.

ניתוח גלאוקומה

עבור אנשים מסויימים, ניתוח הינו הפתרון הטוב ביותר לצורך טיפול בגלאוקומה. רופא העיניים עשוי להמליץ על ניתוח כטיפול ראשון, או לאחר שהחולה כבר טופל בתרופות להורדת לחץ תוך-עיני. ישנם מספר ניתוחים לטיפול בגלאוקומה. סוג הניתוח המתאים ביותר לחולה יקבע על פי סוג המחלה ודרגת חומרתה, בעיות עיניים אחרות ומצב בריאותי כללי. במקרים שבהם הטיפול התרופתי או הטיפול בלייזר לא הועילו, המחלה מחמירה ואיבוד הראייה מתקדם בקצב מהיר- ניתוח כירורגי קונבנציונאלי הינו הפתרון העדיף. אפשר להוריד את הלחץ התוך-עיני בדרך אחרת – על ידי יצירת תעלת ניקוז חדשה בעין, שעוקפת את הסתימה במערכת הניקוז החולה. יוצרים את התעלה החדשה בחלק העליון של לובן העין, מתחת לעפעף העליון, ועל ידי כך מווסתים את הלחץ התוך-עיני בצורה מבוקרת, משום שהנוזל התוך-עיני יזרום מעכשיו לתעלה החדשה. מטרת התעלה החדשה לניקוז הנוזל התוך-עיני היא להשיג ירידה בלחץ התוך-עיני לערך שבו המחלה לא תוסיף להתקדם. הניתוח לא מרפא את הגלאוקומה, אך עוזר לעצור את התקדמותה. מחקרים שונים בספרות המקצועית מתעדים אחוזי הצלחה הנעים בין 90%-80%. ***ניתוח פילטר / Trabeculectomy – ניתוח זה מתבצע לרוב בבתי החולים או במרכזים רפואיים המבצעים ניתוחים. המנתח משתמש במכשירים עדינים ביותר על מנת ליצור תעלה חדשה לניקוז הנוזל התוך-עיני וכך לגרום לירידה בלחץ התוך-עיני. ***השתלת שסתום / Shunt procedures – במקרים מסויימים, המנתח עשוי למקם צינורית צרה בעין על מנת לאפשר ניקוז חליפי של הנוזל התוך-עיני. ***ניתוחי מיגס / MIGS- Minimally Invasive Glaucoma Surgery – ניתוחים זעירים, לא פולשניים לטיפול בגלאוקומה קלה.

מהלך הניתוח

הטיפול מתבצע בחדר ניתוח בהרדמה מקומית, לרוב בטיפות בלבד. המנתח משתמש במכשירים עדינים ביותר, והניתוח מתבצע דרך מיקרוסקופ. משך הניתוח כחצי שעה. הניתוח אינו כרוך בכאב. הגיל, מבנה העין, סוג הגלאוקומה ותנאים רפואיים אחרים – כולם מובאים בחשבון בהחלטה לגבי בחירת שיטת טיפול בגלאוקומה. רופא העיניים והחולה יכולים להחליט במשותף על הטיפול המתאים ביותר לחולה.

ראיון וידאו עם ד"ר אודרי קפלן-מסאס:

ראיון אישי עם ד"ר קפלן-מסאס בתוכנית "בריאות", שבו היא מדברת על צמצום שדה הראייה כתוצאה ממחלת הגלאוקומה, טיפול באמצעות לייזר להורדת הלחץ ופתרון כירורגי מתאים.

לסיכום,

קיימות אפשרויות טיפול רבות לגלאוקומה. סוג הטיפול תלוי בהתקדמות הגלאוקומה, תוך בחינת מצבו הרפואי של המטופל. כדי לבחור את הטיפול הטוב ביותר מומלץ להתייעץ עם רופא עיניים מומחה לגלאוקומה.

 

חשיבות הטיפול והמעקב

אמנם לחץ  תוך עיני מוגבר כשלעצמו לא בהכרח מוביל לאובדן ראייה, אך יש להתייחס אליו ולטפל בו במהירות. ללא בדיקה וטיפול, הנזק שעלול להיגרם לעצבי העיניים הוא בלתי הפיך. נסו לא לדחות תורים לבדיקות עיניים ואם אתם נמנים עם אוכלוסיית הסיכון – הקפידו על תזמון הבדיקות השגרתיות.    

 ד"ר אודרי קפלן-מסאס תוכל לבצע איבחון וטיפול רפואי מתאים.

מדוע לך לפנות דווקא אל ד"ר אודרי קפלן-מסאס?

  • מנתחת עיניים בכירה וניהלה את תחום הגלאוקומה במרכז הרפואי שמיר ("אסף הרופא").
  • בעלת הכשרה רפואית רחבה בתחום הגלאוקומה במרכזים מובילים באירופה, ארה"ב וישראל
  • מרצה בכירה בנושאי טכנולוגיות מתקדמות ופתרונות לטיפול בגלאוקומה
  • דוגלת באג'נדה רפואית אשר שמה דגש על יחס בין-אישי עם המטופל, יחס סבלני ושקיפות מלאה
"לד"ר קפלן, על הניתוח המוצלח, המקצועיות, על היחס, על החיבה, הסבלנות, הסובלנות ועל האהבה. תודה על כל רגע ורגע, על כל מילה, על כל שיחה.", אברהם סברדליק

לתיאום פגישת ייעוץ עם ד"ר אודרי קפלן-מסאס ניתן לפנות למרפאה בטלפון 03-6540400 או באמצעות טופס יצירת הקשר