חזרה

ניתוח קטרקט שאלות ותשובות

האם ניתוח הוא האפשרות היחידה לטיפול בקטרקט?

נכון להיום- ולעתיד הנראה לעין- ניתוח הוא הטיפול המעשי היחיד בקטרקט. אמנם, יש ראיות לכך שדיאטה בריאה עשויה למנוע קטרקט, אולם ביצוע שינויים תזונתיים ואורחות חיים בריאים, לא יגרמו לקטרקט לסגת, מרגע שהוא קיים כבר. חוקרים בודקים את האפשרות לפתח טיפות עיניים שימנעו או ירפאו קטרקט, אך מחקר זה מצוי בשלביו ההתחלתיים.
יש לדעת שבנוסף לשיפור הראייה, ניתוח קטרקט יכול לתת מענה לקוצר ראייה, רוחק ראייה ואסטיגמטיזם (צילינדר), באמצעות עדשות פרימיום חדשניות.
אם יש לכם קטרקט אין הכרח לעבור את הניתוח.
ניתוח קטרקט הופך לכדאי רק אם אינכם מסופקים מהראייה שלכם ורוצים לשפר אותה ולראות יותר טוב.
החלטה לגבי מועד הניתוח תתקבל לאחר שקילה של הסיכונים אל מול התועלת שבניתוח.

האם ניתוח קטרקט כואב?

הודות לטיפות הרדמה או קבלת זריקה לפני הניתוח, ניתוח להסרת קטרקט גורם לאי-נוחות מינימלית.
לאחר הניתוח לא צפויים כאבים משמעותיים אך קיימת לעיתים אי-נוחות מסויימת.

האם ניתוח קטרקט דורש הרדמה כללית?
משך הניתוח קצר ולכן אין צורך בהרדמה כללית. המנתח ישתמש בהרדמה טופיקלית "טיפות" או מקומית "זריקה" כדי להרדים את העין. החולה נשאר ער במשך הניתוח.
יש לי קטרקט בשתי העיניים, האם הרופא יטפל בשתי העיניים בו-זמנית?

כדי להפחית סיכונים לא מבצעים את שני הניתוחים בו-זמנית. המנתח יבצע את הניתוח בעין אחת והעין השנייה תנותח כחודש לאחר מכן.
כל מקרה יבחן לגופו.

כמה זמן לאחר ניתוח קטרקט אני יכול לראות?
אצל כל מטופל העין מתנהגת באופן שונה. ברוב המקרים ניתן לראות טוביום לאחר הניתוח. השיפור מגיע לעוצמתו המקסימלית מספר שבועות לאחר הניתוח, אז גם ניתן לקבל מרשם חדש למשקפיים
לאחר כמה זמן אחרי ניתוח קטרקט אני יכול לחזור לפעילות היומיומית שלי, לתפקוד רגיל?

רוב המטופלים יכולים לחזור לפעילות בסיסית רגילה כגון קריאה וצפייה בטלוויזיה יום לאחר הניתוח. מותר לבצע פעילות גופנית קלה, להרים משאות במשקל סביר ולבצע משימות ביתיות שגרתיות כמו בישול, נקיון וכד'. חזרה לעבודה אפשרית לאחר שניים עד שבעה ימים.
בדרך כלל מומלץ להימנע מפעילות פיסית משמעותית במשך שבועיים עד חודש.

האם אזדקק למשקפיים לאחר ניתוח קטרקט?
ההזדקקות למשקפיים תלויה בסוג ובמספר העדשה שהושתלה בתיאום מראש עם רופא העיניים. רוב הפציינטים לא יצטרכו משקפיים לראייה מרחוק אך יהיו תלויים במשקפיים לקריאה ולמשימות מקרוב.
בשנים האחרונות מתפתחת אפשרות להשתלת עדשות מולטיפוקליות שמאפשרות ראייה לטווחים שונים. ניתן לדון באפשרות זו עם רופא העיניים שלכם.
האם קטרקט יכול לחזור?

קטרקט לא יכול לחזור. לאחר הוצאת העדשה העכורה לא יתפתח שנית קטרקט. לעומת זאת, עם הזמן מטופלים יכולים להתלונן על כך שראייתם שבה להיות מעורפלת. מצב זה שכיח ויכול להופיע עם כל סוגי העדשות המושתלות ומכונה קטרקט משני.
על מנת להבין מה גורם לירידה ביכולת הראייה אחרי ניתוח קטרקט, נסביר בקצרה על האנטומיה של העין וניתוח קטרקט: עדשות העיניים תחומות בקרום (ממברנה) וכל החלק הזה נקרא קופסית העדשות. החלק הקדמי של הקפסולה- חלק משמעותי למדי- מוסר במהלך ניתוח הקטרקט, על מנת לאפשר למנתח להסיר את העדשות העכורות. כשהמנתח מגיע אליהן הוא מרסק אותן, מסיר אותן ומחליף אותן בעדשות מלאכותיות חדשות. החלק האחורי של הקפסולה (החלק שמאחורי העדשות) נותר שלם וללא פגע, מסתבר, שבאחוז מסוים של מנותחי קטרקט, מופיעה עכירות בחלק האחורי של קופסית העדשה מספר חודשים ואפילו כעבור מספר שנים, אחרי הניתוח. בתופעה זו מטפלים באמצעות טיפול מרפאתי קצר ביריות לייזר YAG.

האם כדאי לי לעשות ניתוח קטרקט רגיל או ניתוח קטרקט בלייזר?

לניתוח קטרקט, מכל סוג, אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד. זהו אחד ההליכים הניתוחיים הבטוחים והמצליחים ביותר. יתרונותיו של ניתוח קטרקט בלייזר מתייחסים בעיקר לדיוק החתכים (דיוק של 0.1 מ"מ) ולהכנה אופטימאלית לקראת השתלת עדשות פרימיום.
כאן תוכלו לקרוא בפירוט על יתרונותיו של ניתוח קטרקט בלייזר
יחד עם זאת חשוב לדעת שניתוח קטרקט בלייזר כרוך בעלויות פרטיות מלבד עלות הניתוח הרגיל הממומנת בחלקה על ידי קופות החולים.

האם קיימות טכניקות שונות לביצוע ניתוח קטרקט?
קיימים סוגים שונים של ניתוחי קטרקט. הטכניקה בה משתמש המנתח תלויה במצב בריאות העין, בציוד הכירורגי בו נעשה שימוש ובמומחיותו של המנתח.
ההליך הניתוחי הנפוץ במדינות המודרניות הוא "פאקומלסיפיקציה". בהליך זה נדרשים מעט מאוד חתכים ואין צורך בתפרים בסוף הניתוח. המנתח מבצע שני חתכים בקרנית, מרסק את העדשה העכורה באמצעות גלי קול (אולטרסאונד) ומסיר באמצעות שאיבה עדינה. לאחר ההסרה, מושתלת במקום העדשה העכורה עדשה חדשה. טכניקה זו השתכללה עם השנים וכיום קיים ניתוח קטרקט בלייזר. כאן, השלבים המסורתיים שבוצעו באמצעות כלי עבודה ידניים, מבוצעים בעזרת קרן לייזר מדויקת בפיקוח ממוחשב.
האם ניתוח קטרקט גורם לעין יבשה?

ברוב המקרים, ניתוח קטרקט אינו גורם לעין יבשה.
במהלך הניתוח, מבצעים שני חתכים קטנים בקרנית. חתכים אלה נרפאים מיד לאחר הניתוח, ללא צורך בתפרים. מה גם שאינם משפיעים (לפחות לא באופן משמעותי) על יצירת הדמעות בעיניים. עם זאת, קיומה של עין יבשה, טרם הניתוח, יכולה להשפיע על איכות תוצאות ניתוח הקטרקט. לכן, בבדיקות העיניים, טרם ניתוח הקטרקט, יעריך רופא העיניים את איכות הדמעות. במקרה של עין יבשה, ייתכן שהניתוח יידחה עד לאחר קבלת טיפול מתאים.

האם ניתוח קטרקט מרפא פלוטרס?
פלוטרס (בעברית – צפונים) הם גופים הצפים בגוף הזגוגי של העין.
ניתוח קטרקט משפר את הראייה שהיטשטשה, כתוצאה מעכירות בעדשת העין. מאחר שהעצמים הצפים מופיעים בחלק האחורי של העין (הגוף הזגוגי נמצא בין העדשה לרשתית) הסרת העדשה העכורה לא תעלים את העצמים הצפים. יתרה מזאת, לאחר ניתוח קטרקט, כשרמת בהירות הראייה עולה, יתכן שקיומם של העצמים הצפים יורגש אפילו יותר. ניתן לטפל בפלוטרס בעזרת ויטראוליזיס – טיפול לייזר בטוח ויעיל.
האם ניתן לבצע ניתוח קטרקט לחולי גלאוקומה?

קיימת אפשרות לבצע ניתוח קטרקט, כשיש גלאוקומה. למעשה, יש מקרים בהם ניתוח קטרקט יכול, בטווח הארוך, להנמיך את הלחץ התוך עיני, להפחית את כמות התרופות הניתנת, עד כדי הפסקת נטילת תרופות לגלאוקומה. כמו כן, ניתן לערוך שני ניתוחים במקביל באמצעות MIGS – ניתוח זעיר פולשני הנעשה דרך חתך ניתוח הקטרקט ומטפל גם בלחץ התוך עיני. חשוב לציין שלחץ תוך עיני גובר, מידית לאחר ניתוח קטרקט, אצל כל מנותח ולא רק אצל מנותחים חולי גלאוקומה. למעשה, לאחר הניתוח, עלולה להופיע קפיצה מהירה בלחץ.
מסיבות אלה, חיוני מאוד שחולי גלאוקומה יקפידו בביצוע הוראות המנתח, באשר לנטילת התרופות קודם לניתוח הקטרקט ואחריו ויגיעו לביקורות אצל הרופא לפי לוח הזמנים שנקבע. בנוסף, יש לבצע מעקב נוסף עבור חולי גלאוקומה שעברו ניתוח קטרקט, בעיקר בכל הקשור לניטור הלחץ התוך עיני והתאמת התרופות לאיזון מיטבי.

האם ניתוח קטרקט משפר את ראיית הלילה?
כן, כמעט כל ניתוח קטרקט משפר את ראיית הלילה לנהיגה, הליכה ופעילויות אחרות שנעשות בשעות החשיכה. אחד הסימפטומים הראשונים של הקטרקט הוא ירידה בניגודיות הראייה. ככל שהקטרקט מחריף, סימפטומים נוספים המשפיעים על ראיית הלילה, במיוחד סנוור וראיית הילות. החלפת העדשה מעלה את רמת הבהירות ומשפרת את איכות הראייה, במיוחד כשמדובר בראיית לילה.
אם הראייה עדיין לא מושלמת, ניתן לשפר אותה בעזרת רכישת משקפיים עם עדשות אנטי-רפלקטיביות.
האם ניתוח קטרקט מתקן עין עצלה?

עין עצלה היא הפרעת ראייה בה העין אינה יכולה להגיע לראייה חדה, אפילו בעזרת משקפיים ועדשות מגע וזאת, על אף שלא נמצאים סימנים לפציעה, חבלה או מחלה. עין עצלה מתפתחת בד"כ מינקות או מתקופת הילדות המוקדמת ומופיעה לרוב, בעין אחת. אך יש מקרים בהם מופיעה בשתי העיניים. תיתכנה תופעות שעשויות לגרום לעין עצלה. כך למשל פזילה, או קטרקט מולד.
ניתוח קטרקט בקרב ילדים צעירים הסובלים מקטרקט מולד, עשוי לתקן באופן מלא תופעה של עין עצלה או לפחות לשפר באופן משמעותי את חדות הראייה. אולם, ככל שבעלי עין עצלה מתבגרים, הסבירות שניתוח קטרקט יתקן עין עצלה, הולך וקטן.
עם זאת, כיום, כתוצאה מההתקדמות הטכנולוגית, רואים שיפור בחדות הראייה לאחר ניתוח הקטרקט. תלוי עד כמה מהליקוי הראייתי נגרם כתוצאה מעין עצלה וכמה ממנו נגרם מקטרקט. מחקרים אחרונים על גמישות מוח האדם, מראים שתרגילי ראייה, ניתוחי פזילה וקטרקט והתערבויות ניתוחיות אחרות יכולים לשפר את חדות הראייה, בקרב מבוגרים. עדיין, התערבות מוקדמת בקרב ילדים צעירים, היא האפקטיבית ביותר בשיפור חדות הראייה, כשיש עין עצלה.

האם טיפות עיניים יכולות למנוע או לרפא קטרקט?

אם ניתן יהיה לייצר טיפות עיניים כאלה – מונעות ומרפאות כאחד- ולהפוך אותן למוצר במחיר סביר, יהיו לכך השלכות מרחיקות לכת על בריאות ורפואת עיניים של מיליוני אנשים בעולם – במיוחד במדינות המתפתחות, בהן האפשרויות לביצוע ניתוח קטרקט מוגבלות.
ייתכן שמדענים מתקרבים לייצור טיפות עיניים המצמצמות את חומרת הקטרקט ויכולות, אולי למנוע את היווצרותו. במאמר שפורסם בכתב העת "Nature" ביולי 2015, חוקרים מסין, ערב הסעודית וקליפורניה, הציגו מידע על זריקה ובה תרכובת הנקראת "לנוסטרול" (Lanosterol)- חומר כימי, המשלב כולסטרול והורמונים סטרואידיים. הם מצאו, שהזרקת חומר זה לעיניים עם סוג מסוים של קטרקט מולד, הפחיתה את חומרת הקטרקט. מחקר אחר שנערך בשילוב מספר חוקרי רפואה ומדע מאוניברסיטאות בארה"ב (קליפורניה, סן פרנסיסקו, מישיגן וושינגטון), זיהה תרכובת אחרת, שיכולה לבטל קטרקט או לפחות לגרום לנסיגתו. מדובר בחומר מסיס, שניתן להפוך לטיפות עיניים, כתרופה המרפאת קטרקט. חומר זה הנקרא בינתיים: "תרכובת 29" נבחן על עכברים ועד כה נמצא, שהחזיר –חלקית- את הצלילות לעדשות עיניים עכורות. עם זאת, יש להמשיך עם המחקר בתחום, על מנת להעריך את הביטחון והיעילות בשימוש בטיפות עיניים כטיפול בקטקרט ולבחון, עד כמה טיפות אלה עשויות מצד אחד למנוע קטרקט, אך מצד אחר, לגרום לזוקן ראייה. בנוסף, לא ברור, אם השימוש בתרכובת זאת, יביא לשיפור בראייה, באותה רמה שמביא ניתוח קטרקט.

מה קורה אם לא מטפלים בקטרקט?

ברוב המקרים, ככל שהזמן חולף, מצב הקטרקט יחמיר ויצמצם את הראייה. הנהיגה תיפגע- מה שעשוי להיות מסוכן מאוד, ואיכות החיים תיפגע. ללא טיפול, בטווח הארוך, עלול להיגרם עיוורון טוטאלי. קשה לנבא מתי מצב הקטרקט יחמיר ללא טיפול. אם אתם רואים שמצב ראייתכם מחמיר לפני בדיקת העיניים השגרתית שלכם, אל תחכו! פנו לרופא העיניים. יתכנו מקרים בהם שינוי במרשם המשקפיים עשוי להועיל, ויתכנו מקרים שמשקפיים לא יועילו כלל.
אם אינכם בטוחים באשר למצב בו נמצא הקטרקט והאם עליכם לפנות לניתוח, התייעצו עם רופא עיניים ועם מנתח קטרקט. קטרקט שאינו מטופל עשוי להפוך למצב בו הקטרקט "בשל מדי", כך שיהיה קשה להסירו. באופן כללי, מבחינת תוצאות והשלכות, עדיף לבצע ניתוח קטרקט כשמתחילות להתפתח בעיות בראייה, מאשר לחכות חודשים או שנים.