חזרה

טיפול תרופתי בגלאוקומה


אין אפשרות לרפא גלאוקומה, אולם ניתן לשלוט במחלה. גם כאשר הטיפול יעיל, על חולים בגלאוקומה לעבור בדיקות עיניים באופן סדיר, ולעיתים אף להמשיך ולבצע טיפולים למשך כל חייהם. הדבר עשוי להיראות כמעמסה, אולם הוא מונע עוורון.

הטיפול בגלאוקומה מתמקד בהורדת הלחץ התוך-עיני (IOP) עד לרמה בה רופא העיניים חושב שלא סביר שתגרם פגיעה נוספת לעצב הראייה. רמה זו נקראת "לחץ מטרה". לחץ המטרה שונה מאדם לאדם, ועשוי להשתנות במהלך חייו של כל אדם.

ניתן להוריד את הלחץ התוך-עיני בעזרת טיפות עיניים, טיפול בלייזר או ניתוח. דרך הטיפול המתאימה ביותר לחולה תלויה בסוג הגלאוקומה שלו ובדרגת חומרתה, בהיסטוריה הרפואית של החולה ובסגנון חייו.

במקרה של גלאוקומה פתוחת זווית (בסוגים השכיחים), רופא העיניים עשוי לתת תרופות להפחתת הלחץ התוך-עיני (IOP) הטיפול יכול להינתן בטיפות, בכדורים או בטיפול משולב. את התרופות יש לעיתים לקחת מספר פעמים ביום על מנת שיהיו יעילות.

תרופות רבות מטפלות הן בגלאוקומה פתוחת זווית והן בסגורת-זווית.

חשיבות הטיפול התרופתי בגלאוקומה

רופא העיניים שלך איבחן שאתה סובל מגלאוקומה עם זווית פתוחה, וקיבלת טיפול בתרופה מסויימת או במספר תרופות. הטיפול התרופתי בגלאוקומה נעשה ע"י הזלפה סדירה של טיפות בתדירות של פעם אחת או כמה פעמים ביום. מטרת הטיפות היא להוריד את הלחץ הקיים בעין שלך. ייתכן ותחוש כי הזלפת הטיפות מהווה מטרד עבורך, ויתכן שלא תחוש בשיפור מידי עם תחילת הטיפול. למרות זאת חשוב להמשיך בטיפול ולהקפיד על הזלפת הטיפות באופן רציף וסדיר.

לידיעתך, גלאוקומה הינה מחלה חמורה המתקדמת באופן הדרגתי. ללא טיפול ומעקב עלולה המחלה לגרום לאובדן ראייה באופן בלתי הפיך!

בעולם המערבי נחשבת הגלאוקומה לאחד הגורמים העיקריים לעיוורון, לצד סיבוכים של סוכרת ומחלת ניוון הרשתית המופיעה עם הגיל. בגלאוקומה נוצר הרס של תאים הנמצאים בעצב הראייה. אם נדמה את העין למצלמה, הרי שעצב הראייה משמש כ"כבל" המחבר את המצלמה למחשב. תפקידו של עצב הראייה הוא לחבר בין העין למוח.

רופא העיניים בודק את קרקעית העין ואת מראה עצב הראייה. בבדיקה ניתן לאבחן גלאוקומה ע"י שינויים אופייניים בראש עצב הראייה (נוצר קיעור ואובדן רקמה בראש עצב הראייה). מבחינה תפקודית שינוי זה יתבטא בצמצום שדה הראייה. "מעקב גלאוקומה" כולל בדיקת רופא עיניים, בדיקת שדה ראייה וצילום של עצב הראייה (OCT) באופן סדיר.

הגנב השקט של הראייה

בדרך כלל מחלת הגלאוקומה אינה גורמת לכאבים, לאי נוחות, או לאדמומיות והפגיעה בראייה אינה מורגשת במשך שנים רבות. הפגיעה בראייה מתחילה בפריפריה של שדה הראייה, בתחום שמסביב למרכז שדה הראייה, ומרכז שדה הראייה נשאר ברור למשך תקופה ארוכה. הדבר גורם לראייה טובולרית (צינורית). התהליך מתרחש בצורה איטית והדרגתית ולכן קשה לזהות את הופעת הגלאוקומה ואת השינוי שחל בשדה הראייה.

למרות שהחולה אינו חש בהתקדמות המחלה, מחקרים מראים שחולים הסובלים מגלאוקומה חשופים לנפילות ותאונות כתוצאה מצמצום בשדה הראייה הפריפרי. כיום אין לרפואה המודרנית יכולת להחזיר את הגלגל אחורה ול"תקן" את הפגיעה בעצב הראייה.

טיפולים המשמרים את הראייה

הטיפול בגלאוקומה מוריד את הלחץ התוך עיני, דבר שהוכח כחיוני ויעיל בשמירה על עצב הראייה. במחלת הגלאוקומה קיים לחץ תוך עיני מוגבר, הגורם לאובדן ראייה הדרגתי. טיפול נגד גלאוקומה באמצעות טיפות, מוריד את הלחץ התוך עיני לרמה שבה המחלה אינה מתקדמת עוד.

רמת לחץ זאת, נקראת "לחץ מטרה" והוא מוגדר ע"י רופא הגלאוקומה שלך בהתאם ללחץ התוך עיני אשר נמדד בתחילת המחלה ומידת הפגיעה בשדה הראייה ובעצב הראייה.

קיימים סוגים רבים של טיפות להורדת לחץ תוך עיני. רופא העיניים שלך יתאים את הטיפול הטוב ביותר עבורך, בהתאם ליעילות ולסבילות. (ישנם מקרים בהם הטיפול הראשוני אינו הטוב ביותר ולכן משנים את הטיפול). עם תחילת הטיפול מתחיל גם תהליך המעקב. במקרים מסוימים מגלה הרופא כי יעילות הטיפות הולכת וקטנה והמחלה ממשיכה להתקדם. במקרים אלו ייתכן ויהיה צורך בהוספת טיפות אחרות או במעבר לתכשירים המשלבים כמה סוגים של טיפות.

בנוסף לטיפול בטיפות, ניתן לטפל בגלאוקומה גם בלייזר או בניתוח. לכל שיטה טיפולית יש יתרונות וחסרונות והרופא ימליץ על השיטה המיטבית ביותר בהתאם למצב החולה, חומרת המחלה וקצב התקדמותה.

טיפול תרופתי יום יומי

גלאוקומה אינה מחלה זמנית או חולפת כמו דלקת או כאב. זו מחלה כרונית שדורשת טיפול ומעקב לכל החיים (כמו סוכרת או יתר לחץ דם). באם מפסיקים את הטיפול התרופתי, הלחץ התוך-עיני יעלה במהירות ויגרום לפגיעה בעצב הראייה.

למרות שהזלפת טיפות יכולה לגרום לאדמומיות זמנית או לאי נוחות בעין, תופעות אלו זניחות לחלוטין בהשוואה לנזק שיכול להיגרם לעין במידה ולא מטפלים בה. הנזק לעין יכול להוביל עד כדי סכנה ממשית לאובדן הראייה. במידה ואי הנוחות או האדמומיות אינם חולפים, מומלץ להתייעץ שוב עם רופא העיניים על מנת לשקול טיפול אחר, נסבל יותר ופחות מציק.

חשוב ביותר להקפיד להזליף את הטיפות באופן סדיר ובשעות קבועות על פי הוראת הרופא המטפל. הטיפות יעילות לפרקי זמן קצובים ואי הקפדה על נטילתן בשעות קבועות עלול לגרום לתנודות בלחץ התוך עיני, דבר הידוע כאחד הגורמים דווקא להתקדמות המחלה.

סבילות, היענות ותופעות לוואי לטיפול התרופתי בגלאוקומה

לכל תרופה, כולל טיפות עיניים, יש תופעות לוואי. בקרב חולי גלאוקומה הנוטלים תרופות עשויות להופיע תופעות הלוואי הבאות:

**אדמומיות או עקצוצים בעיניים.
**ראייה מטושטשת.
**כאבי ראש.
**שינוי בקצב פעימות הלב או הנשימה.
**שינוי בחשק המיני.
**שינוי במצבי רוח.
**דקירות בקצות אצבעות הידיים והרגליים.
**רצון לנמנם.
**איבוד תיאבון.
**שינוי בצבע האישון (לבעלי עיניים בהירות אשר לוקחים תרופת מקבוצת ה -Prostaglandin Analogs)

רוב תופעות הלוואי אינן קשות וחולפות בדרך כלל לאחר מספר ימים או שבועות. לא כל חולה הנוטל תרופות לגלאוקומה יחווה תופעות לוואי. חשוב ביותר להקפיד על נטילת התרופות באופן קבוע ובשעות קבועות במשך כל החיים על מנת להשיג יעילות טיפול מירבית.יש להקפיד על הפסקה של 5 דקות בין טיפה לטיפה. כמו כן, יש לעצום את העיניים וללחוץ על זווית העין שליד האף, לאחר נטילת הטיפה.פעולות אלה משפרות את ספיגת התרופות לעין ולכן מגבירות את יעילותן.

ישנן מספר שאלות שעל החולה בגלאוקומה לשאול את רופא העיניים המטפל שלו לגבי התרופה שקיבל:

**שם התרופה.
**כיצד יש ליטול אותה – ראה כיצד יש לקחת טיפות עיניים, עם או בלי אוכל.
**באיזו תדירות יש ליטול את התרופה.
**כיצד לאחסן אותה (לדוגמא: במקרר, במקום חשוך וכד').
**האם ניתן ליטול אותה ביחד עם תרופות אחרות שנוטל החולה (יש לוודא שכל מגוון הרופאים המטפלים מודעים לכל סוגי התרופות שהחולה נוטל, כולל תרופות שאינן צריכות מרשם רופא).
**אילו תופעות לוואי עשויות להופיע לאחר נטילת התרופה.
**מה לעשות במקרה שמופיעות תופעות לוואי.
**מה עושים במקרה בו לא נוטלים את הטיפות פעם אחת.