חזרה

אבחון גלאוקומה

האם אפשר לרפא גלאוקומה ?

הנזקים הנגרמים כתוצאה מגלאוקומה אינם ניתנים לשיקום, אך באמצעות טיפול מתאים ניתן לשמר את המצב הקיים ולמנוע התדרדרות נוספת בראייהאבחון גלאוקומה מוקדם היא הדרך הטובה ביותר למניעת עיוורון ופגיעה בראייה וזאת מכיוון שלמחלת העיניים אין תסמינים מקדימים עד לשלב בו כבר חלה פגיעה בראייה. 

ישנם מספר לא מבוטל של גורמים למחלת הגלאוקומה: גיל, יתר לחץ דם, ניתוחי עיניים ועוד. גורם הסיכון המשמעותי ביותר אשר מאפיין חלק ניכר מהחולים בגלאוקומה הוא לחץ תוך-עיני גבוה. ישנם שני סוגים עיקריים של גלאוקומה: גלאוקומה פתוחת זווית וגלאוקומה זווית סגורה. האבחנה בין שני הסוגים הללו הכרחית, מכיוון שדרכי הטיפול בכל אחת מהן שונה לחלוטין.

סוג הגלאוקומה
   אופן הטיפול
גלאוקומה סגורת-זווית    תטופל לרוב באמצעות טיפול כירורגי מתאים
גלאוקומה פתוחת זווית    תטופל בדרך כלל על ידי תרופות להורדת הלחץ התוך-עיני

מחלת הגלאוקומה פוגעת על פי רוב בשתי העיניים ובדרך כלל עין אחת נפגעת לפני רעותה. כאמור, לרוב לא מופיעים סימפטומים בשלב הראשון של המחלה, אולם ככל שהמחלה מתפתחת, החולה בגלאוקומה ירגיש בירידה בראייה באופנים הבאים:

 

  • ראייה מעורפלת.
  • כשל בראייה הפריפריאלית (הצדדית) כלומר איבוד שדה ראייה.
  • קושי להתמקד.
  • נוכחות הילות מסביב לתאורה. גלאוקומה הינה מצב כרוני (מתמשך) המצריך בקרה וטיפול למשך כל החיים. חשוב שהחולים בגלאוקומה ירכיבו יחד עם רופא העיניים שלהם את תוכנית הטיפול המתאימה ביותר עבורם.

 

כיצד ניתן לאבחן גלאוקומה?

 על מנת לזהות הימצאות של מחלת הגלאוקומה רופא העיניים יבצע את הבדיקות הבאות:

  • בדיקת חדות ראייה – על ידי בדיקת יכולת זיהוי מספרים וצורות בגדלים שונים המופיעים על לוח בדיקה במרחק קבוע.
  • בדיקת שדה ראייה – בדיקה זו מודדת את הראיה הפריפרית (הצדדית), שהיא הראשונה שנפגעת בגלאוקומה. יש לבצע את הבדיקה כל ארבעה עד שנים-עשר חודשים.
  • טונומטריה – זוהי בדיקה סטנדרטית הבודקת את הלחץ התוך-עיני. ישנם סוגים שונים של בדיקת טונומטריה. סוג אחד משתמש באור כחול כדי למדוד לחץ. סוג אחר נקרא "משב אוויר" (air puff), בו מודדים את התנגדות העין למשב אוויר.
  • הרחבת אישון – בדיקה זו מאפשרת לרופא העיניים תצפית טובה יותר על סימני נזק בעצב הראייה. לשם ביצוע הבדיקה, על רופא העיניים להזליף טיפות לעיניים לשם הרחבת האישונים. יש להמתין כ 20 דקות לאחר הזלפת הטיפות כדי שהאישונים יתרחבו. לאחר הבדיקה, יתכן שחדות הראיה תיוותר מעורפלת למספר שעות.
  • אמצעי הדמייה – כגון OCT מאפשרים להבחין בנזק לעצב הראייה ולרשתית כתוצאה מגלאוקומה בשלב מוקדם יותר. בנוסף, אמצעי ההדמייה מאפשרים קבלת נתונים כמותיים (לא תלויים בשיתוף פעולה ואובייקטיבים) שחשובים מאוד לצורך מעקב אחר המחלה. בשנים האחרונות פותחו מכשירים חדישים שמצלמים את עצב הראייה והרשתית ומשפרים את יכולת האבחון המוקדם. בשירות הגלאוקומה אנו משתמשים לדוגמא במכשיר ה OCT שמצלם בעזרת קרן לייזר את הרשתית ליד עצב הראייה ונותן הערכה של כמות סיבי העצב הקיימים. על-ידי השוואה של כמות זו לכמות בעיניים בריאות ניתן לדעת האם קיימת התחלה של גלאוקומה. בנוסף, על-ידי מעקב לאורך זמן עם צילומי OCT חוזרים ניתן לראות אם יש שינוי – ירידה בכמות סיבי העצב – דבר המעיד על תהליך של מחלת הגלאוקומה וצורך בטיפול.
  • שימוש במצלמה – אמצעי נוסף העומד לרשותנו הוא מצלמה המצלמת את עצב הראייה באופן תלת-מימדי. באמצעות משקפיים מיוחדים ניתן לראות את התמונה בהגדלה גדולה מאד ובתלת-מימד. אנחנו משלבים במעקב אחר חולי גלאוקומה או אנשים החשודים כחולי גלאוקומה צילומים אלה. כשמומחה גלאוקומה משווה תמונה עדכנית לתמונה שצולמה בעבר, ניתן לגלות שינוי בעצב הראיה בשלב יותר מוקדם ממה שניתן בבדיקת העיניים הרגילה.

מכשור מתקדם לצורך אבחון גלאוקומה

מכשור מתקדם לצורך אבחון גלאוקומה

אבחון גלאוקומה מוקדם באמצעות סריקה ממוחשבת של העין

הטיפול הטוב ביותר בגלאוקומה הוא גילוי מוקדם המאפשר לאבחן ולעצור את הגלאוקומה לפני שנוצר נזק קבוע. על מנת לזהות סימנים מוקדמים למחלת הגלאוקומה מומלץ לעבור בדיקת עיניים ובמידת הצורך להשלימה באמצעות סריקה ממוחשבת של הרשתית. סריקה זו מאפשרת לאבחן שינויים קלים ביותר בהתפתחות הגלאוקומה ולהתחיל בטיפול מתאים על מנת למנוע נזק נוסף של הגלאוקומה.

הרשתית הינה החלק הפנימי ביותר של העין. היא מורכבת ממספר שכבות ומתפקדת כ"פילם" של מצלמה. העדשה של העין ממקדת דמויות ע"ג הרשתית, בדיוק כמו שעדשה של מצלמה ממקדת דמויות ע"ג ה"פילם". התמונות המתקבלות על הרשתית מועברות למוח ע"י עצב הראיה וכך אנו רואים.

לשם ביצוע סריקה מתקדמת ביותר של הרשתית, משתמשים במכשיר חדשני ללא קרינה, הסורק את הרשתית ואת עצב הראייה ומפיק תמונה דו ממדית או תלת ממדית של הרשתית. ישנם כמה סוגי מכשירים המבצעים סריקה זו והנפוץ ביניהם הוא מכשיר ה-Optical Coherence Tomography) OCT). מכשיר זה פועל באמצעות טכנולוגיה מתקדמת ביותר המאפשרת לבצע את הבדיקה ללא מגע בקרנית, ובכך נמנעת אי נוחות מהנבדק.

הסריקה נמשכת דקות ספורות בלבד, היא בטוחה לחלוטין ואינה גורמת כל נזק לעין. היתרון העיקרי של סריקה ממוחשבת הוא בכך שהיא מספקת מפה המפרטת בדיוק רב את מקום הנזק באזורים השונים של השכבה העצבית בעין ואת מידת חומרתם. כך יכול הרופא להעריך בצורה הטובה ביותר את מצב המבנים של העין ולזהות בעיות, תהליכים ושינויים בשלב מוקדם מאוד, טרם הגעתם למצב מתקדם. התמונה המתקבלת מהרשתית באמצעות מכשיר ה-OCT היא חתך ישיר ואופקי של הרשתית המדגים את כל שכבותיה.

הדמיה ישירה אופקית נקראת כך מכיוון שהיא מאפשרת לרופא להתבונן בצורה ישירה הן על חתך של הרשתית המדגים את כל שכבותיה והן על עצב הראייה ולמדוד באופן מדויק את מאפייניהם.

הסריקה הממוחשבת מאפשרת לבצע שלוש בדיקות לגלאוקומה:

1. בדיקת Retinal Nerve Fiber Layer) RNFL)

בדיקה המגלה את עובי השכבה הנושאת את סיבי העצב לראש עצב הראייה. כאשר קיימת גלאוקומה, עובי שכבה זו יורד בהדרגה.
עובי RNFL תקין: גבוה מ- 90 מיקרומטר.
עובי RNFL נמוך מ- 90 מיקרומטר מצביע על כך שייתכן וקיימת בעיה ובמקרה זה מומלץ להתייעץ עם רופא עיניים מומחה גלאוקומה, אשר בודק גם משתנים נוספים.

אבחון גלאוקומה: בדיקת Retinal Nerve Fiber Layer) RNFL)                                                                                              בדיקת Retinal Nerve Fiber Layer) RNFL)

2. בדיקת עובי מקולרי

– בדיקה המגלה את מצב ועובי המקולה – החלק של הרשתית המאפשר ראייה מרכזית. מצב בו המקולה הופכת דקה יותר יכול להוות סימן להתקדמות של מחלת הגלאוקומה.

3. בדיקת ראש עצב הראייה

בדיקה המציגה את מבנה ראש עצב הראייה בכניסתו לרשתית.

אבחון גלאוקומה: בדיקת ראש עצב הראייה                                                                                                        בדיקת ראש עצב הראייה

בגלאוקומה ה"קיעור" של העצב גדל. הסורק הממוחשב הוא היחיד המספק תמונות אלו ובכך הוא מהווה את האמצעי האולטימטיבי להדמיה מדויקת ולמעקב נאות של הגלאוקומה. סריקה ממוחשבת מציעה את היתרון האולטימטיבי לחולי גלאוקומה שכן גילוי מוקדם הוא הטיפול הטוב ביותר למחלה. גילוי מוקדם מאפשר לרופא לטפל בטרם נוצר נזק קבוע. סריקה באמצעות OCT נותנת לרופא מידע מדויק ואיכותי על העין, דבר שאינו מתאפשר בטכנולוגיה אחרת.

אם יש לך גלאוקומה או אתה עומד לפתח גלאוקומה, סריקה ממוחשבת במכשיר ה- OCT מאפשרת לרופא שלך לעקוב בקפידה אחר שינויים קלים ולהגיב בהתאם.

בשל היעדר תסמינים ברורים, מומלץ לכל אדם מעל גיל 40 להיבדק פעם בשנה, כדי לשלול חשש לגלאוקומה או למחלות עיניים אחרות. לאנשים עם היסטוריה משפחתית של גלאוקומה, מומלץ להיבדק לעיתים תכופות יותר לפי המלצת רופא העיניים.

מדוע יש כל כך הרבה בדיקות אבחון לגלאוקומה?

אבחון גלאוקומה אינו תמיד קל, והערכה מדוקדקת של עצב הראייה הינו חיוני לצורך אבחון וטיפול. אבחון מדוייק מאפשר טיפול יעיל והגנה מירבית לראייה. כשמדובר בגלאוקומה – מודעות ואבחון מוקדם מצילים מנזק בלתי הפיך.

ד"ר אודרי קפלן-מסאס תוכל לבצע אבחון מדויק, מקצועי ומהימן, ולהציע טיפול רפואי מתאים.

מדוע לך לפנות דווקא אל ד"ר אודרי קפלן-מסאס?

  • מנתחת עיניים בכירה וניהלה את תחום הגלאוקומה במרכז הרפואי "אסף הרופא".
  • מרצה בכירה בנושאי טכנולוגיות מתקדמות ופתרונות לטיפול בגלאוקומה או קטרקט.
  • דוגלת באג'נדה רפואית אשר שמה דגש על יחס בין-אישי עם המטופל, יחס סבלני ושקיפות מלאה.

"אין מספיק מילים אשר יכולות לתאר את הכרת התודה שלי ושל בעלי.. את החזרת את הבריאות לעיניי ואת השמחה לחיי" מרסיה ו.

לתיאום פגישת ייעוץ עם ד"ר אודרי קפלן-מסאס ניתן לפנות בטלפון 03-6540400 או באמצעות טופס יצירת הקשר

 

» נוסף אודות סוגי גלאוקומה ואופן הטיפול מידע